Nové čísla cien bytov a domov. Extrémny rast pokračuje, pozrite si, aké drahé sú kraje

Ponukové ceny nehnuteľností na bývanie v 2. štvrťroku 2022 vzrástli o 6,4 percenta v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom. Medziročný rast predstavuje 25,5 percenta. Ukazujú to nové dáta Národnej banky Slovenska (NBS), ktoré zverejnila v utorok.

02.08.2022 09:56
OC Central / Bratislava / Foto: ,
debata (24)

Priemerná cena rezidenčných nehnuteľností sa nachádza na úrovni 2671 eur za meter štvorcový. Ceny menej ťahal Bratislavský kraj. „Keď cenový rozdiel medzi štvrťrokmi rozložíme medzi príspevky jednotlivých krajov, pozorujeme predovšetkým pokles podielu Bratislavského kraja (nižšie na grafe). Miernejší efekt zaznamenávame tiež v Košickom kraji, viditeľnejší je naopak vplyv Žilinského kraja. Príspevok Trnavského kraja ostáva naďalej výrazný,“ píše v novom komentári analytik Roman Vrbovský.

Priemerná cena bytov sa v 2. štvrťroku vyšplhala na úroveň 2947 eur za meter štvorcový, za rok narástli o 28,2 percenta.

Bratislava castle st Martins cathedral and the old town rooftop view in Bratislava,Slovakia Čítajte viac Ceny bývania v jednom grafe: Za dekádu u nás narástli o vyše 70 percent, rekordéri sú v Maďarsku

Priemerná cena domov dosahuje 1987 za meter štvorcový, medziročne narástla o 19 percent.

„V porovnaní s 1. štvrťrokom 2022 rástli ponukové ceny nehnuteľností na bývanie najrýchlejšie v Žilinskom kraji (12,9 %). Medzi ďalšie rýchlo rastúce kraje patria opäť Banskobystrický (10,1 %) a Trnavský kraj (9,3 %), v ktorých ceny výrazne rástli aj v predchádzajúcom kvartáli. Spomalenie tempa rastu pozorujeme v relatívne drahších krajoch – Bratislavskom a Košickom (približne 5 %),“ bilancuje Vrbovský.

Mapa cien po krajoch. Foto: NBS
Mapa cien po krajoch. Mapa cien po krajoch.

V Žilinskom kraji prispieva k rastu cien najmä zvýšená koncentrácia ponuky v okrese Žilina (predovšetkým bytov), hovorí Vrbovský, ktorý je najdrahším okresom kraja. „Veľmi podobná situácia je Banskobystrickom kraji – podiel okresu Banská Bystrica na celkovej ponuke kraja je nadpriemerne vysoký. V oboch krajoch sa nachádzajú okresy, v ktorých ceny významne rastú, napríklad Martin či Banská Štiavnica. Na výslednú cenu v krajoch však nemajú ani zďaleka taký výrazný vplyv ako spomínaná koncentrácia ponuky v tradične drahších oblastiach,“ pokračuje Vrbovský.

Vladimír Kubrický Čítajte viac Odborník na reality: Ceny bývania sú nadhodnotené o 20 percent, bublina na trhu je

V Trnavskom kraji je vývoj oveľa rôznorodejší, pretože celkovú cenu kraja zvyšuje rast cien bytov v okresoch Trnava, Hlohovec a Galanta a rast cien rodinných domov v okrese Dunajská Streda, dodáva Vrbovský.

Prírastok nových úverov na nehnuteľnosti podľa analytikov pokračoval aj v druhom štvrťroku 2022 a aktivita na realitnom trhu zatiaľ pretrváva aj napriek postupne sa zvyšujúcim úrokovým sadzbám. „Priemerná poskytnutá úroková sadzba čisto nových úverov na nehnuteľnosti bola na začiatku roku na úrovni 0,98 pričom v máji poskočila na 1,75 a v júni sa už nachádza na hodnote 2,11," bilancuje Vrbovský. Predikcia makroekonomického vývoja podľa nich naznačuje, že pokles reálnych príjmov v spojení s rastom úrokových sadzieb by mali viesť k postupnému utlmovaniu aktivity na realitnom trhu.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #NBS #ceny bývania