Analytička: Zlacňovanie benzínov a nafty sa nateraz skončilo

Ceny pohonných látok na slovenských čerpacích staniciach klesali tri týždne po sebe.

02.08.2022 08:52
benzin, phm, slovnaft, tankovanie Foto: ,
debata (5)

Priestor pre ďalší pokles cien pohonných látok na slovenských čerpacích staniciach sa pomaly uzatvára. Na základe vývoja svetových cien ropy to predpokladá analytička 365.bank Jana Glasová. Analytička v nasledujúcich dňoch očakáva skôr stagnáciu cien nafty a benzínov.

„Ceny benzínov na našich pumpách v posledných týždňoch klesali ako odozva na znižujúce sa ceny ropy na svetom trhu. Tie klesali zhruba od polovice júna do polovice júla. Odvtedy ale ceny Brent-u opäť rastú a usadili sa nad 100-dolárovou hranicou. Počas minulého týždňa dokonca atakovali úroveň 110 dolárov za barel,“ uviedla pre agentúru SITA Glasová, podľa ktorej, ak sa rast cien ropy nezastaví a bude naopak pokračovať nad 110-dolárovú hladinu, tak je predpoklad, že ceny pohonných látok zamiera opäť nahor.

kurenie kozub piecka kachle teplo radiator Čítajte viac Kúrenie v kanceláriach nad 19 stupňov sa stane minulosťou. Španieli prijali rázne opatrenia

Podľa údajov Štatistického úradu SR za 29. tohtoročný týždeň ceny benzínu na pumpách opäť klesli, čo bolo v súlade s očakávaniami analytičky Glasovej. Stalo sa tak tretí týždeň po sebe. Liter 95-oktánového benzínu sa tak minulý týždeň predával za priemernú cenu až 1,833 eura a na týždňovej báze si odpísal až 2,6 %. Cena 98-oktánového benzínu taktiež klesla, a to o 2,4 % na úroveň 2,032 eura za liter. Znížili sa aj ceny nafty, a to o 1,8 % na úroveň 1,864 eura za liter.

V medziročnom porovnaní si ale za benzín a naftu výrazne priplácame. Benzín 95 je drahší o zhruba 30 % ako vlani a benzín 98 o 26 %. Najvýraznejší medziročný rast však zaznamenáva nafta, ktorá je až o 48 % drahšia ako vlani.

Zhruba od polovice júna sa začala cena ropy Brent znižovať. Postupne klesla z úrovní nad 120 americkými dolármi za barel až pod 100-dolárovú hranicu. Tieto úrovne ale neudržala. „Obavy z nedostatku ropy na trhu vytlačili jej cenu opäť nad hladinu 100 dolárov za barel. A na týchto úrovniach sa drží doteraz,“ podotkla Glasová. Počas minulého týždňa dokonca ešte posilnila a obchodovala sa za 105 až 110 dolárov. Môžu za to podľa analytičky obavy z nedostatku ropy na trhu, čo vyplýva z vojnového konfliktu na Ukrajine a zo zákazu dovozu ruskej ropy. Predovšetkým na európskom trhu je preto ropy nedostatok.

„Dôležité je ale spomenúť, že na ropný trh v súčasnosti pôsobia protichodné faktory. Na jednej strane je to nedostatok ropy na trhu, ktorý tlačí jej ceny nahor, a na strane druhej sú tu obavy z recesie svetovej ekonomiky a z poklesu dopytu po rope. A to tlačí ceny na ropnom trhu nadol. Ďalší vývoj teda bude závisieť od toho, ktorý z týchto scenárov preváži,“ uzavrela Glasová.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #pohonné hmoty #tankovanie