Kúrenie v kanceláriach nad 19 stupňov sa stane minulosťou. Španieli prijali rázne opatrenia

Kancelárie, obchody a pohostinské zariadenia v Španielsku už nebudú môcť nastaviť svoje klimatizačné systémy v lete pod 27 stupňov Celzia, ani v zime zvyšovať kúrenie nad 19 stupňov Celzia. Vyplýva to z nového súboru opatrení na úsporu energie, ktorý prijali v pondelok.

02.08.2022 08:32
kurenie kozub piecka kachle teplo radiator Foto:
Ilustračné foto.
debata (17)

Ako uviedla španielska ministerka pre ekologickú transformáciu Teresa Riberová, obchody budú musieť mať povinne zatvorené dvere a vykurovacie systémy budú podliehať častejšej kontrole, aby sa zvýšila účinnosť nových opatrení. Tie zahŕňajú i vypínanie osvetlenia výkladov po 22. hodine. Pouličného osvetlenia sa nové opatrenia nebudú týkať.

SR Bratislava schôdza zasadnutie Sulik Čítajte viac Sulík s dohodou mešká. Domácnostiam hrozí nárast účtov za energie o skoro 1800 eur, varuje regulátor

Vláda schválila návrh zákona ako súčasť snahy znížiť spotrebu plynu v krajine o 7 % v súlade s nedávnymi dohodami Európskej únie o energetike s cieľom obmedziť závislosť od ruského plynu. Riberová uviedla, že opatrenia budú spočiatku platiť do novembra 2023.

Premiér Pedro Sánchez oznámil nový balík minulý týždeň slovami: „Stačí ísť do nákupného centra, aby ste si uvedomili, že možno je tam nastavená príliš nízka teplota.“ Vláda tvrdí, že opatrenia ušetria nielen energiu, ale znížia aj účty pre domácnosti a podniky.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #Španielsko #kúrenie #zdražovanie