Odhad, ktorý začiatkom týždňa ohlásil predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho, zapadá do kontextu zlých vyhliadok výdavkov domácností. Potvrdila ich aj najnovšia prognóza Národnej banky Slovenska. Jeme však denne a obchod sa usiluje udržať záujem o nákupy potravín vyhlasovaním zliav. Tie opticky zmierňujú tlak na peňaženky spotrebiteľov, ale na druhej strane zvyšujú nervozitu medzi domácimi výrobcami potravín.
Čítajte viac Čakajú nás dva roky drahoty. Kto bude ohrozený najviac?Zľavy na potraviny sa pohybujú bežne od 20 do takmer 40 percent a umožňujú usporiť napríklad na kilograme kurčaťa bezmála jedno euro, pri kuracích rezňoch je zľava ešte vyššia – pol druha eura. Lenže kým kurča vyjde na 3,49 eura, rezne na 5,50 eura.
Návrat striedmosti
Slovensko sa pomaly začína vracať do čias striedmosti. Vo všedné dni ľudia začínajú nakupovať skôr lacnejšie druhy kuraciny. Prím medzi nimi hrajú kuracie krídelká. Dajú sa teraz zaobstarať za necelé 2,80 eura kilo a v nedeľu si rodina dopraje alebo kuracie stehná, kilogram stojí 4 eurá, alebo si spotrebiteľ priplatí 1,5 eura a môže si pochutnať na vyprážaných kuracích rezňoch.
Čítajte viac Chlieb, pivo, maslo, kečup či zelenina. Porovnali sme ceny na Slovensku a v Chorvátsku. Pozrite si tie rozdiely"To, že ľudia zmenili svoje nákupné zvyklosti je evidentné najmenej mesiac,“ povedala obsluha supermarketu. Všimla si, že zákazníci dlhšie ako v minulosti obchádzajú pulty, porovnávajú ceny a až potom vložia tovar do košíka.
Frflú aj na akcie, pretože prv, ešte aj počas pandémie bežná cena kuracích rezňov, vyšla na 5,60 eura za kilogram. Od nej sa odvíjali akcie. Teraz musí prísť zľava, aby sa tovar dostal na obvyklú cenu, zhrnula svoju skúsenosť predavačka. "Nie je to dobré, pretože platy stoja, z výplaty si teda kúpite menej, čo je aj môj prípad,“ uzavrela žena v stredných rokoch.
V ponuke dobre zásobeného supermarketu v jednom zo satelitov Bratislavy bol bohatý výber rôznych druhov mäsa. Kým kuracina pochádzala zo Slovenska, všetko bravčové mäso doviezli obchodníci zo Španielska. Pokým bravčovina dorazila na slovenské pulty, mala za sebou zhruba 2 500 kilometrov. Napriek tomu, že dražie nafta, oplatilo sa mäso zo španielskych veľkovýkrmní transportovať do strednej Európy a obchod ho dokázal ponúknuť dokonca v zľave.
Čítajte viac Ocenili TOP 11 najlepších pív. Je medzi nimi vaše obľúbené pivo? Pozrite si víťazovČo je za tým? Len pokrivené európske a národné dotácie, vzťah obyvateľstva k farmám ošípaných, sila obchodných reťazcov? Vyvstáva množstvo otázok, ktoré prebíja jedna, koľko napokon mäso stojí.
Etiketa na balíčkovom mäse zákazníkovi pripomenula, že kilogram bravčového stehna vyjde v akcii na 3,99 eura, kým bežná cena je 5,89 eura. Zľava dosiahla takmer jednu tretinu. V akcii sa ponúkalo aj karé, lacnejšie oproti stehnu len o desať centov. Zato bravčová panenka vracala spotrebiteľa do reality, kilogram stál bez jedného centa 9 eur. Hovädzie na guláš predávané kilogram po 8 eur (bez akcie desať eur) dokresľovalo aktuálnu cenovú mozaiku.
Čo z nej vyplýva?