Nová roztržka v koalícii, Matovič ohlasuje vyššie dane. SaS mu odkazuje: budeme ich vetovať

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) predloží na najbližšiu vládu v jednom balíku návrh na desaťpercentné zvýšenie platov v školstve spoločne s návrhom na zdanenie hazardu, liehu, ruskej ropy a regulovaný odvod.

06.06.2022 16:28
Igor Matovič, Eduard Heger, Foto: ,
Igor Matovič a Eduard Heger
debata (63)

Informoval o tom po pondelkovom rokovaní s predsedom Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku (OZPŠaV) Pavlom Ondekom.

„Skončila doba raného kapitalizmu,“ odkázal SaS šéf rezortu financií. Matovič hovorí, že sulíkovci nemajú trucovať a majú zahlasovať za vyššie dane. Pre SaS sú ale dane červenou čiarou.

dedičstvo, dôchodok Čítajte viac Mihál opäť prepočítaval, tentoraz Krajniakov bonus: Peniaze od detí nedostanú všetci rodičia rovnako

„Sú to vyššie dane, ktoré neublížia nikomu. Ľudia, ktorí si ľúbia vypiť, zaplatia za sedmičku alkoholu 1,09 eura navyše, nikomu to neublíži,“ povedal v pondelok minister financií.

Nikomu neublíži ani pár miliónov, ktoré zaplatia prevádzkovatelia hazardu, tvrdí Matovič. Vyššie dane sú podľa neho v súlade so spravodlivosťou a zdravím rozumom.

Z liehu by chcel Matovič vybrať 77 miliónov eur, z hazardu 85 miliónov, pri regulovaných subjektoch približne štvrť miliardu eur.

Igor Matovič, minister financií Čítajte viac Slovnaft reaguje na Matovičovu daň. Stupňuje sa na nás tlak, prešetruje nás Protimonopolný úrad

Matovič vyhlásil, že niektorí poslanci k jeho návrhu chcú pridať aj návrh na zdanenie bánk.

Školský odborár Ondek zároveň vyhlásil, že mu štátny tajomník na ministerstve financií oznámil, že kvôli lepšiemu výberu daní si štátna pokladnica polepší o 375 miliónov eur. „Peniaze tu sú, pokiaľ sa vláda dohodne,“ dodal Ondek. „Naša požiadavka bola 100 miliónov eur, ale pokiaľ štát rozhodne o ďalších veciach, čo sa týka daní, to je rozhodnutie odborníkov a politikov,“ poznamenal.

SaS: Matovič vydiera

Strana SaS zareagovala onedlho po Matovičovom vyjadrení. „SaS odmieta vydieračské praktiky ministra financií Igora Matoviča. Napriek tomu, že predseda školských odborov Pavel Ondek po rokovaní s ministrom financií uviedol, že navýšenie platov pre učiteľov o 10 % by sa dalo financovať z daňových nadpríjmov, Igor Matovič si berie učiteľov za rukojemníkov a spája ich s vyššími daňami,“ tvrdí hovorca SaS Ondrej Šprlák.

Eduard Heger Čítajte viac Na Gyimesiho reaguje aj Heger: Bez ropy nezostaneme, najprv sa mal rozprávať so Sulíkom, potom s médiami

Strana SaS opakovane vetuje vyššie dane, spraví to aj tentokrát, pokračuje Šprlák. „Vyzývame premiéra Eduarda Hegera, aby konečne zasiahol. Ak má byť školstvo prioritou pre vládu, tak Eduard Heger musí zabezpečiť, aby minister financií bez výhovoriek podpísal navýšenie platov učiteľov,“ dodala SaS.

Ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislava Gröhlinga (SaS) mrzí, že šéf rezortu financií Igor Matovič si opäť robí z učiteľov rukojemníkov a z platov učiteľov robí divadlo, aby zakryl rozvrat verejných financií. Uviedol to na sociálnej sieti s tým, že podľa jeho slov by stačilo nerobiť unáhlené balíčky za 1,3 miliardy eur a už teraz mohli byť platy o desať percent zvýšené.

© Autorské práva vyhradené

63 debata chyba
Viac na túto tému: #platy učiteľov #vyššie zdanenie