Mihál opäť prepočítaval, tentoraz Krajniakov bonus: Peniaze od detí nedostanú všetci rodičia rovnako

Expert na daňové témy a bývalý minister práce za stranu SaS Jozef Mihál prepočítal návrh rodičovského dôchodku pre rôzne typy domácností a životných situácií.

06.06.2022 11:51
dedičstvo, dôchodok Foto:
Ilustračné foto.
debata (7)

Súčasťou reformy prvého piliera z dielne ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) má byť aj zavedenie tzv. rodičovského dôchodku alebo aj rodičovský bonus.

V druhom a treťom čítaní bude parlament o návrhu rokovať na schôdzi už čoskoro, od 14. júna 2022 a táto novinka pre rodičov by mala byť platná od 1. januára 2023.

dôchodca, dôchodok Čítajte viac Rodičovský bonus: Deti prispejú na penzie rodičov. Kto tak ale urobiť nebude môcť?

„Ak máte 10 slušne zarábajúcich detí, rodičovským dôchodkom si môžete prilepšiť aj o 200 eur mesačne. Ak je váš syn policajt a dcéra opatrovateľka v zariadení sociálnych služieb, nemáte sa na čo tešiť. Túto sumu budete mať každý mesiac doplatenú k vášmu starobnému dôchodku. To vyzerá pekne," upozornil exminister práce (2010–2012) Jozef Mihál na Facebooku.

Ako to bude fungovať?

Rodičovský dôchodok bude poberateľom starobných dôchodkov zvyšovať sumu dôchodku, ktorý im vypláca Sociálna poisťovňa. Poberateľovi starobného dôchodku (rovnako mužovi i žene) Sociálna poisťovňa každý mesiac okrem doterajšieho starobného dôchodku vyplatí aj sumu rodičovského dôchodku.

Suma rodičovského dôchodku bude určená ako 1,5 % z priemerného mesačného vymeriavacieho základu zisteného v období 2 rokov dozadu každého jeho dieťaťa, ktoré bolo v období 2 rokov dozadu dôchodkovo poistené v Sociálnej poisťovni.

Prepočty rodičovského dôchodku v rôznych rodinných situáciách

Príklad 1

Ak ste na dôchodku, máte 5 detí, ktoré pracujú na Slovensku a majú hrubú mzdu okolo 1500 eur mesačne, môžete sa od januára 2023 tešiť na rodičovský dôchodok pekných 109 eur. Táto suma bude ešte navyše k dôchodku.

Príklad 2

Mihál však vo svojom príspevku upozorňuje na prípady, ktoré si až tak nepolepšia.

Napríklad pani Anna a pán Adam však budú mať rodičovský dôchodok nižší, len 26,20 eura, hoci majú tri deti. Jedno ich dieťa žije a pracuje vo Veľkej Británii, z jeho odvodov sa rodičom žiaden rodičovský dôchodok vyplácať nebude.

Druhé dieťa pracuje na Slovensku a zarába priemernú mzdu, z jeho odvodov rodičov dostanú rodičovský dôchodok 18 eur. Tretie dieťa je SZČO a platí si minimálne odvody. Z nich vychádza rodičovský dôchodok 8,19 eura.

SR vláda 77. schôdza rokovanie krajniak milan Čítajte viac Krajniak vyhral prvú bitku v reforme dôchodkov, ale vojnu ešte nie. SaS mu odkazuje, že chce ďalšie zmeny

Pani Anna a pán Adam poberajú starobný dôchodok. Vychovali tri deti. V roku 2023 bude pani Anne i pánovi Adamovi vyplatený rodičovský dôchodok nasledovne.

Prvé dieťa žije vo Veľkej Británii, v roku 2021 teda toto dieťa nebolo dôchodkovo poistené v Sociálnej poisťovni. Za prvé dieťa pani Anna a pán Adam nebudú mať nárok na rodičovský dôchodok.

Druhé dieťa je zamestnané na Slovensku, v roku 2021 bolo dôchodkovo poistené ako zamestnanec v Sociálnej poisťovni a jeho priemerný mesačný vymeriavací základ bol 1200 eur.

krajniak milan Čítajte viac Najväčší presun dôchodkov od roku 2013. Miliardy v úsporách ľudí pôjdu do akcií

Suma rodičovského dôchodku prislúchajúca pani Anne a pánovi Adamovi za druhé dieťa bude jeden a pol percenta z 1200 eur, to znamená 18 eur.

Tretie dieťa má na Slovensku živnosť, v roku 2021 bolo dôchodkovo poistené ako SZČO v Sociálnej poisťovni a malo vymeriavací základ 546 eur.

Suma rodičovského dôchodku prislúchajúca pani Anne a pánovi Adamovi za tretie dieťa bude jeden a pol percenta z 546 eur, to znamená 8,19 eura.

Celková suma rodičovského dôchodku pani Anny i pána Adama, ktorá bude vyplácaná počas roka 2023, bude 18 eur + 8,19 eura = 26,20 eura.

Ján Šebo, dôchodky, plán obnovy, jan sebo Čítajte viac Šebo z Plánu obnovy: Treba priznať, že keď budete chcieť ísť do dôchodku skoro, penzia bude nízka. Radšej pracujte

Niekto si teda polepší o dosť a niekto príliš ani nie. „Ak máte 10 slušne zarábajúcich detí, rodičovským dôchodkom si môžete prilepšiť aj o 200 eur mesačne. Ak je váš syn policajt a dcéra opatrovateľka v zariadení sociálnych služieb, nemáte sa na čo tešiť,“ poznamenal na záver svojho statusu Mihál.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Krajniak #rodičovský bonus #rodičovský dôchodok