Obchodný riaditeľ Fast Plus: Rast cien očakávame aj naďalej pri všetkých druhoch elektroniky

Vzrástol záujem o on-line nakupovanie a stúpla on-line gramotnosť. Zákazník ak aj nenakúpi priamo cez e-shop, často jeho prvý kontakt s tovarom prebieha práve cez on-line, kde si svoj objekt záujmu nájde, pozrie, prečíta si recenzie, porovná ceny, hovoríJuraj Nedeliak z Fast Plus, ktoré prevádzkuje PLANEO Elektro. „Problém je však v dodávkach a v čipoch, ich kríza stále nie je zažehnaná,“ dodáva.

22.05.2022 17:43
Elektronika Foto:
Ilustračná fotka
debata

Sú stále v súčasnosti problémy s dodávkami čipov? Meškajú kvôli tomu dodávky elektroniky?

Problémy s čipmi sú stále a okrem meškajúcich dodávok sa prejavujú aj v tom, že výrobcovia si rozmyslia, kde čip použijú, teda si prirodzene volia výrobu drahších komodít.

Aké máte meškanie dodávok elektroniky – od počítačov cez smartfóny? Aké typy elektroniky meškajú, resp. nie je ich dostatok?

Tovar, ktorý sme objednali v treťom a štvrtom kvartáli minulého roka, začína chodiť teraz, takže môžeme povedať, že sme s dodávkami približne pol roka pozadu.

NR SR: Rokovanie 65. sch?dze Čítajte viac Kotlebovci rokovali s Matovičom o balíku pomoci. Vzniká tu zvláštna a temná koalícia, reaguje Pellegrini

Kde je najväčší problém, v dodávateľoch v Ázii?

Vojna na Ukrajine spôsobila výpadok vo výrobe určitých komponentov a spotrebičov, napríklad práčok, čo sa spolu s ázijskými dodávateľmi pretavilo do súčasnej podoby výpadkov tovaru a meškania dodávok.

Viete povedať, o koľko zdraželi rôzne typy notebookov? O koľko zdraželi rôzne typy smartfónov?

Tu by sme mohli skôr hovoriť o zdražení elektroniky celkovo. Rast cien očakávame aj naďalej pri všetkých druhoch elektroniky.

O aké produkty stúpol záujem z dôvodu vojny na Ukrajine a pre zdražovanie?

Nárast záujmu sme pocítili najmä v segmente varenia, konkrétne vzrástol dopyt po elektrických jedno- a dvojplatničkách. Vo zvýšenej miere sa predávali aj tepelné spotrebiče a ohrievače. Pripisujeme to obavám z odstavenia od dodávok plynu.

Ako ovplyvnila výrobu vojna na Ukrajine?

Ako som už spomínal, obmedzila alebo sa zastavila výroba niektorých súčiastok, práčok, vojna taktiež zastavila aj polovicu svetovej produkcie neónu, ktorý je potrebný pri výrobe čipov.

S akými druhy tovarov je dnes najväčší problém?

Keďže nás nečakaný, skutočne výrazný výkyv v predaji elektrických varičov a vykurovacích telies prekvapil, práve tu zaznamenávame momentálne najväčšie nedostatky v zásobách.

Keď si porovnáme situáciu pred pandémiou a dnes, ako sa zmenil trh?

Vzrástol záujem o on-line nakupovanie a stúpla on-line gramotnosť. Zákazník ak aj nenakúpi priamo cez e-shop, často jeho prvý kontakt s tovarom prebieha práve cez on-line, kde si svoj objekt záujmu nájde, pozrie, prečíta si recenzie, porovná ceny. Stále je tu ale časť spotrebiteľov, ktorí si aj po on-line analýze zájdu po spotrebič do kamennej predajne, aj keď ich je už o určité percento menej. Ľudia dnes už riešia skôr potrebu ako túžbu niečo vlastniť.

Ako zvládate situáciu? Vytvorili ste si nejaké rezervy?

S nástupom pandémie sme zintenzívnili predaj cez náš e-shop planeo.sk, takisto sme rozšírili celkovú ponuku tovaru. No aj počas pandemických rokov sme sa nezastavili – otvárali a renovovali sme predajne, zlepšovali ponuku, sprístupnili sme vlastný rozvoz službou Planeo Doprava domov a v tomto roku máme celkovo už 53 predajní, takže nás nezastavila ani pandémia. Snažíme sa byť skrátka k zákazníkom ešte bližšie a, samozrejme, premýšľame dopredu a pripravujeme sa na všetky možnosti.

zväčšiť Juraj Nedeliak, obchodný riaditeľ Planeo Foto: Juraj Nedeliak
Juraj Nedeliak Juraj Nedeliak, obchodný riaditeľ Planeo

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #elektronika #čipy