Kotlebovci rokovali s Matovičom o balíku pomoci. Vzniká tu zvláštna a temná koalícia, reaguje Pellegrini

O protiinflačnej pomoci, zdanení mimoriadnych príjmov z ropy, ako aj o podpore starostlivosti o deti a odídencov s postihnutím budú poslanci hlasovať v utorok (24. 5.) po 11.00 h.

20.05.2022 09:17 , aktualizované: 18:45
NR SR: Rokovanie 65. sch?dze Foto: ,
Nezaradení poslanci Richard Raši a Peter Pellegrini počas rokovania Národnej rady.
debata (35)

Súhrn diania v parlamente v piatok:

  • V parlamente v piatok prebiehala rozprava k protiinflačnej pomoci z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO).
  • Parlament v piatok nebude hlasovať o návrhu zákona, ktorý súvisí s pomocou rodinám či ropnou daňou pre Slovnaft.
  • Parlament bude rokovať aj po 14:00, kým neukončí rozpravu k predmetným návrhom zákonov.
  • Poslanci o tom, či tieto návrhy posunú do druhého čítania, rozhodnú v utorok 24. mája o 11:00.
  • Kotlebovci rokovali s Matovičom o podpore vládneho návrhu zákona o financovaní voľného času dieťaťa.
  • Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) navrhol stiahnuť z rokovania balík pomoci pre rodiny, poctivo ho pripraviť a nechať prejsť riadnym legislatívnym procesom.
  • Matovič reagoval s tým, že osobne viedol 14 rokovaní s SaS o pomoci rodinám. „Ste najväčšia chyba, čo sa týka sociálneho cítenia tejto vlády,“ reagoval Matovič na prejav Sulíka.
  • Podľa poslanca Mariána Viskupiča (SaS) Matovič žije z konfliktu. Zopakoval, že SaS je za adresnú pomoc pre všetkých, ktorí to potrebujú. Sme za pomoc, ktorá nezvýši dane a nezruinuje verejné financie a samosprávy.
  • Predseda strany Hlas Peter Pellegrini povedal, že považuj za nešťastné, aby podpora rodín „visela na vlásku od kotlebovských nohavíc“. „Vyrušuje ma, že tu vzniká taká zvláštna a temná koalícia, kedy sa hlasuje s fašistami bez toho ,aby z toho bol problém,“ povedal s tým, že sú pripravení s vládou rokovať. Podľa neho treba pomoc rozšíriť aj o seniorov a rodinu, ktorá nemá deti. V takomto prípade si vie predstaviť podporu.

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) vystúpil v závere rozpravy, v pléne bolo len minimum poslancov. Poukázal na to, že inflácia je historicky vysoká, a preto treba podať „pomocnú ruku“.

Igor Matovič Čítajte viac Hrozba štrajku, miliarda v lufte a hrubosť vládnutia. Na Matovičov balíček sa valí vlna kritiky

Rozprava v parlamente

Šéf SaS Richard Sulík o voľnočasových aktivitách tvrdí, že ten zákon je tak zle napísaný, že je nevykonateľný. „Neostáva nám nič iné, len s tým nesúhlasiť,“ povedal v parlamente. Rodič by mal podľa neho kontrolovať, čo sa deje s peniazmi na krúžky a nie vytvárať nové miesta pre 480 nových zamestnancov, to je jedno celé ministerstvo. „Len tak šmahom ruky ideme zamestnať skoro 500 nových zamestnancov,“ dodal minister hodpsodárstva.

Sme za adresnú pomoc pre všetkých, ktorí to potrebujú, zopakoval v parlamente poslanec zo strany SaS Marián Viskupič. „Sme za pomoc, ktorá nezvýši dane a nezruinuje verejné financie a samosprávy,“ povedal v rozprave. Cesta pomoci je podľa neho zvyšovanie životného minima a dávok na neho naviazaných. Upozorňuje tiež na to, že rodinám bez detí sa neujde žiadna pomoc. 37 percent domácností má deti. 63 percent domácností deti nemá a v nich žije tiež množstvo ľudí pod hranicou chudoby.

Exmninister práce Ján Richter (Smer) upozorňuje na to, kde na pomoc zobrať. Poukazuje na daňové nadpríjmy, ktoré sú v objeme miliardy eur. „Prečo o tom nediskutujeme,“ pýta sa exminister. Poukazuje tiež na to, že banky majú vysoké zisky a bolo by dobré zaviesť bankový odvod.

Matovič poslancom za SaS: Ste najväčšia chyba, čo sa týka sociálneho cítenia

Video

Príspevky na deti

Každý mesiac by dieťa vo veku päť až 18 rokov mohlo získať príspevok na voľnočasové aktivity vo výške 50 eur. Dostať by ich malo na konto, ktoré zriadi Finančné riaditeľstvo SR. Cieľom je finančná podpora voľnočasových aktivít dieťaťa v oblasti vzdelávania, športu a kultúry tak, aby boli tieto aktivity prístupnejšie čo najväčšej skupine detí.

Minister financií Igor Matovič Čítajte viac ANKETA: Je Matovičova daň pre Slovnaft správna? Partizánčina, ktorá kriví prostredie, možno predbehol aj EÚ

Prídavok na dieťa sa má od júla tohto roka zvýšiť zo súčasných 25,88 eura na 30 eur a od začiatku budúceho roka na 50 eur. Stúpnuť má aj daňový bonus na nezaopatrené deti. Na deti vo veku do šiestich rokov v súčasnosti daňový bonus dosahuje 47,14 eura, na deti vo veku od 6 do 15 rokov je to 43,60 eura a na deti nad 15 rokov 23,57 eura. Od júla má suma daňového bonusu na dieťa do 15 rokov vzrásť na 70 eur a od začiatku budúceho roka na 100 eur. Na nezaopatrené dieťa vo veku nad 15 rokov má daňový bonus od júla tohto roka vzrásť na 40 eur a od začiatku budúceho roka na 50 eur. Všetky tieto opatrenia sú obsahom vládneho návrhu zákona o financovaní voľného času dieťaťa. Zákonodarcovia o tejto norme rokujú v zrýchlenom režime.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #parlament #Igor Matovič