Matovič sľubuje pomoc s cenami benzínu, Sulík sa na to vykašľal. Avizuje dohodu so Slovnaftom

Črtá sa dohoda štátu so Slovnaftom. Avizoval to minister financií Igor Matovič (OĽaNO) v nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. Chce tak reagovať na vysoké ceny benzínu a nafty na čerpacích staniciach. Ceny totiž atakujú hranicu 1,8 eura za liter pri obidvoch palivách.

15.05.2022 17:54
Igor Matovič Foto:
Matovič sľubuje, že už o pár dní predstaví plán na zníženie cien palív.
debata (28)

„Rokovania so Slovnaftom sú poctivé, opakované a mimoriadne intenzívne,“ vyhlásil Matovič. „Ľudia sa to tento týždeň dozvedia. Bude to veľmi dobrá správa. Mám ich čím potešiť,“ dodal minister financií. Detaily však neprezradil.

Ešte vo štvrtok bolo v hre aj zastropovanie cien palív. „Urobíme to najrozumnejšou cestou, ako sa dá,“ spresnil Matovič. Vzápätí však dodal, že cenovú reguláciu nepodporí koaličná SaS, čím zrejme vylúčil cenové stropy. „V SaS nie sú za reguláciu cien na pumpách. Hľadám teda iné riešenia, keďže mi povedali, že touto cestou nemám ísť,“ uzavrel Matovič.

Martin Bartošovič, nafta Čítajte viac Šéf Nafty Bartošovič: Objavili sme nové ložiská plynu na Záhorí, aj na východe. Pri Trnave spúšťame prieskumné vrty

Zhodol sa s ním aj šéf finančného výboru parlamentu Marián Viskupič (SaS). „Treba hľadať rozumné riešenie, pretože maďarská cesta nie je udržateľné riešenie. Navyše, takéto regulácie sa veľmi ťažko rušia,“ zareagoval v rovnakej relácii.

V hre tak zostalo zníženie spotrebnej dane či DPH. Tak by sa mohlo dosiahnuť, aby koncová cena paliva klesla. Na druhej strane Matovič mohol mať svojimi výrokmi na mysli plánované vyššie zdanenie bratislavskej rafinérie. Z toho by vedel zaplatiť aj svoj balíček na zvýšenie prídavkov na deti a zvýšenie daňového bonusu dovedna vo výške 1,3 miliardy eur.

Igor Matovič Čítajte viac Krajniakovi prešla pomoc ľuďom, Matovičovi nie. Vynadal za to Sulíkovi, miliarda visí vo vzduchu

Hovorca Slovnaftu Anton Molnár odmietol komentovať vyjadrenia Igora Matoviča. Šéf bratislavskej rafinérie Oszkár Világi ešte vo štvrtok na hospodárskom parlamentnom výbore pripúšťal, že v hre sú cenové stropy aj vyššie zdanenie. Zároveň dodal, že zastropovanie cien je veľmi nebezpečnou cestou, ktorá bude viesť k nedostatku palív na čerpacích staniciach. Druhým dychom však dodáva, že „pokiaľ parlament prijme zákon, ktorý zastropuje ceny, tak to musíme brať na vedomie,“ povedal Világi na mimoriadnom výbore, na ktorom kompetentní hľadali cestu, ako bojovať s vysokými cenami pohonných látok.

Matovič si zároveň v relácii opäť neodpustil útok na koaličného partnera a ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS). „Zobrali sme si to pod patronát, lebo Sulík mesiace na ceny na pumpách kašle,“ vyhlásil.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #ceny palív #drahé palivá #zastropovanie cien palív #ceny benzínu #ceny nafty