Krajniakovi prešla pomoc ľuďom, Matovičovi nie. Vynadal za to Sulíkovi, miliarda visí vo vzduchu

Z plánovanej vyše jednej miliardy je nakoniec iba 22 miliónov. Koalícia sa stále hašterí, komu a ako pomôže v čase rekordného zdražovania.

11.05.2022 18:18
Igor Matovič Foto: ,
debata (26)

Nakoniec vláda v stredu schválila iba stoeurové príspevky pre najohrozenejšie skupiny. Ide o opatrenie z dielne ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina).

Druhá tzv. systémová pomoc – približne 1,3 miliardy eur z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) – mala ísť na vyššie prídavky na deti, vyšší daňový bonus a voľnočasové krúžky, no nakoniec na vládu nedorazila. Koaličné strany stále nenašli zhodu v tom, kto ju zaplatí. SaS nesúhlasí, aby sa peniaze vyzbierali z nových daní pre stovku firiem, ktoré majú zisky nad tri milióny eur.

krajniak milan Čítajte viac Vláda nakoniec schválila aspoň 100-eurové poukážky. Dostanú ich seniori či rodiny v núdzi

Tu Matovič narazil na Sulíka, ktorý mu odkázal, že je to pre neho „červená čiara“. Matovič vzápätí reagoval, že Sulík sa radšej venuje celebritnej rodine Geissenovcov z Nemecka. „Je to advokát bohatých. Rodiny s deťmi hodil cez palubu,“ vyhlásil minister financií.

VIDEO: Matovič o 1,3 miliarde pre ľudí

Následne dal Sulíkovi ešte týždeň na to, aby dospeli k dohode. Opäť sa vyhrážal aj koncom koalície. Ak by jeho vyše miliardový balíček neprešiel, koalícia pre Matoviča „stráca zmysel“.

VIDEO: Sulík o protiinflačnej pomoci ľuďom

Video

Schválená pomoc vo výške 22 miliónov sa prerozdelí spolu šiestim skupinám sociálne slabších občanov. Pôjde o skoro 58-tisíc domácností v hmotnej núdzi, 7 300 náhradných rodičov, vyše 63-tisíc poberateľov príspevkov na opatrovanie, skoro 16-tisíc osôb vykonávajúcich osobnú asistenciu, vyše 3 700 osôb starajúcich sa o zdravotne ťažko postihnutých alebo osoby staršie ako 80 rokov. Poslednou skupinou sú osoby nad 62 rokov, ktoré nie sú poberateľmi dôchodku. Tých je na Slovensku vyše 70-tisíc. Pomoc by sa mala vyplácať už v júni. V parlamente by sa mal návrh schvaľovať v zrýchlenom konaní.

„Myslím si, že ako jednorazový príspevok to v tomto momente nie je málo, ale je potrebné naň nadviazať dlhodobou pomocou,“ priblížil po rokovaní vlády minister práce Milan Krajniak.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #inflácia #rodiny #zdražovanie