Polovicu úspor dáte poisťovni alebo dedičom. Jednorazový výber z II. piliera sa končí

Dajte nám viac pravidiel, my za ne pridáme ľuďom garancie, odkazuje Asociácia dôchodkových správcovských spoločností ministrovi práce Milanovi Krajniakovi (Sme rodina) a jeho tímu expertov. Tí v pondelok predstavili reformu II. piliera dôchodkov, v ktorom si aktuálne odkladá na starobu 1,7 milióna ľudí dokopy viac ako 11,6 miliardy eur.

05.05.2022 16:28
Milan Krajniak Foto:
Milan Krajniak
debata (53)

Podľa väčšiny expertov si však úspory nezhodnocujú tak výnosne, ako by mohli. Krajniakov návrh preto prináša viacero radikálnych zmien. Sporiteľom napríklad predvolí výhodnejšiu investičnú stratégiu, tým, čo prerábajú, zasa masívne presunie úspory. Zmeny sa dotknú aj výplatnej fázy, kde sa po novom zakáže jednorazový výber úspor pri príchode do penzie.

Dôchodkové správcovské spoločnosti (DSS) návrh zmien chvália, napriek tomu však predložili aj niekoľko námietok. „Pravidlá presunu majetku sporiteľov v objeme 3,3 miliardy eur sú veľmi stručné. Požadujeme ich spresniť, aby sme predišli sťažnostiam či súdnym sporom voči DSS aj štátu. Zároveň ale ponúkame zmenu mechanizmu garancií tak, aby sme chránili sporiteľov vo výplatnej fáze viac, ako je tomu teraz,“ zhodnotil vo štvrtok predseda ADSS Miroslav Kotov.

Miroslav Kotov z ADSS o reforme II. piliera:

krajniak milan Čítajte viac Najväčší presun dôchodkov od roku 2013. Miliardy v úsporách ľudí pôjdu do akcií

Zaručiť chcú napríklad, že sporiteľovi počas programového výberu vyplatia minimálne toľko, koľko vložil, že vyplatia aj celé zhodnotenie dosiahnuté v sporiacej fáze, keďže príspevky sa v čase zhodnocujú. Tiež aj to, že výška vyplácaného programového výberu v čase neklesne, aj keď dôjde k výkyvom na trhoch.

Reforma prináša aj zmenu, ktorá DSS vyslovene nepotešila. Po novom chce Krajniak zrušiť poplatky za vedenie účtov sporiteľov, aj za zhodnotenie majetku v indexovom fonde. Zachová sa len poplatok za správu účtu vo výške 0,3 percenta ročne. „Jednopercentný poplatok za vedenie účtu predstavuje výraznú časť príjmov DSS. Vzhľadom na to, že sa má zvyšovať naša agenda v súvislosti s vyplácaním programového výberu, ako aj presúvaním a informovaním sporiteľov či dedením, tvrdíme, že by mal ostať zachovaný,“ sťažuje sa Kotov.

Druhou stranou mince, ktorou argumentuje aj rezort práce, však je, že zmena má priniesť správcovským spoločnostiam omnoho viac klientov a zotrvajú v ich správe dlhšiu dobu, čo sa prejaví aj na ich zárobkoch napriek nižším poplatkom.

Miroslav Kotov z ADSS o zrušení poplatkov pre správcov:

Denník Pravda pripravil prehľad otázok a odpovedí o reforme II. piliera:

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier #sporenie #dôchodky #Milan Krajniak