Najväčší presun dôchodkov od roku 2013. Miliardy v úsporách ľudí pôjdu do akcií

Predvolená investičná stratégia a presun miliárd eur z garantovaných do negarantovaných fondov. To sú najväčšie zmeny druhého piliera, ktoré v pondelok predstavil minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). V dobrovoľnom penzijnom sporení je v súčasnosti vyše 1,7 milióna ľudí. Spolu majú našetrené 11,6 miliardy eur.

02.05.2022 18:36
krajniak milan Foto: ,
Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina)
debata (61)

Najväčšou novinkou pre 567-tisíc sporiteľov do 54 rokov bude presun majetku v objeme 3,3 miliardy. Ide o ľudí, ktorí od hromadného presunu do dlhopisových fondov z roku 2013 so svojimi úsporami nič nerobili.

„Ak od akcie návratka s týmito peniazmi nič nespravili, budeme ich zákonom presúvať. Časť ich majetku v závislosti od veku pôjde do akciových investícií,“ vysvetlila Jana Polakovičová Kolesárová, riaditeľka sekcie sociálneho poistenia a dôchodkového sporenia ministerstva. Dôchodková správcovská spoločnosť (DSS) im zašle do konca januára informáciu o presune. Následne budú mať sporitelia dva mesiace na rozmyslenie. Ak nebudú nesúhlasiť, peniaze sa im presunú automaticky v priebehu dvoch či troch rokov.

Noví sporitelia zase dostanú od štátu predvolenú investičnú stratégiu. Tá spočíva v tom, že mladí ľudia si začnú sporiť v rizikových fondoch. Časom budú ich peniaze presúvané do konzervatívnejších fondov.

Milan Krajniak: Chceme, aby ľudia mali čo najvyššie nasporené peniaze

auto, automobilka, priemysel, Čítajte viac Zamestnávajú 260-tisíc ľudí a žiadajú zmeny. Zákonníkom práce nepohnem, odpovedal Krajniak

Zvyšných 1,1 milióna ľudí dostane začiatkom budúceho roka obálku, v ktorej ich DSS budú informovať, či si na penziu sporia v súlade s predvolenou investičnou stratégiou a ako to môžu zmeniť. Sporiteľ sa bude môcť tiež rozhodnúť, či chce alebo nechce využívať predvolenú investičnú stratégiu.

Ďalšia časť zmien sa dotkne výplat úspor po dosiahnutí dôchodku. Novinka totiž jednorazový výber z druhého piliera ruší. Experti rezortu práce to zdôvodnili zodpovednosťou: takto zaistia, aby penzisti celý balík úspor neminuli okamžite, ale rozumne si ho rozložili. Cieľom všetkých zmien je, aby súčasní aj budúci sporitelia investovali peniaze v rizikovejších fondoch, a tak na dôchodku poberali vyššiu penziu.

Jana Polakovičová Kolesárová: Zásadne meníme výplatnú fázu pri dovŕšení dôchodkového veku

© Autorské práva vyhradené

61 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #dôchodok #II. pilier #Milan Krajniak