Pokračovanie článku: Rekordná mobilizácia. Slovákov ženie strach zo zdražovania hypoték. Takúto lavínu zmien nik nečakal, tvrdí expert

Najprv úver, potom bývanie

Podľa Molnára ide o bezprecedentné tempo zmien. Tak napríklad najväčší hypotekárny hráč Slovenská sporiteľňa so štvrtinovým podielom na trhu tento rok zvýšil sadzby trikrát. ČSOB banka s približne desaťpercentným podielom na trhu s úvermi zmenila sadzby tento rok už štvrtý raz. V podobnom tempe zvyšujú úroky aj iné banky. A je ešte len polovica apríla. Odborníci očakávajú, že do konca roka ešte príde k ďalšiemu zvyšovaniu. „Úprimne, takú lavínu zmien, aká sa na nás spustila, myslím, že neočakával nikto. A že to bude také rýchle a intenzívne, nepredpokladal tiež nikto z nás,“ komentuje situáciu Molnár.

Rovnaké skúsenosti z praxe má aj Bruno Gábel zo spoločnosti ProHypo. „Aktuálne zaznamenávame enormný záujem o refinancovanie starých úverov. Všetky fixácie sa nesú v rovnakom šate – teda dlhšie fixácie od 7 do 10 rokov,“ hovorí finančný špecialista. Pokračuje, že tí, ktorí chcú riešiť bývanie, ho riešia a neodriadia ich ani zvyšujúce sa sadzby. Ide najmä o správanie ľudí v bohatšom Bratislavskom kra­ji.

stavba,robotnici,tri veze Čítajte viac Kto zaváha, nebýva. Stavitelia bojujú s časom, materiály dražejú doslova každý deň

Niektorí zašli až tak ďaleko, že si zobrali úver v ČSOB banke a UniCredit Bank na desať či dvadsať rokov dopredu bez toho, aby mali vyhliadnuté nové bývanie, tvrdí Búlik. „Zafixovali si tak nižšie úrokové sadzby, často na 10 či 20 rokov dopredu. Teraz im beží polročná lehota na to, aby si našli nehnuteľnosť na kúpu a dokladovali banke jej znalecký posudok spolu s kúpnou zmluvou,“ dodáva Búlik.

Ďalší ľudia si predĺžili dlhšiu dobu splácania aj za cenu pokuty. „Viacerí klienti boli ochotní prejsť na dlhú fixáciu aj za cenu 1 % pokuty, ktorú od nich banka požadovala pri predčasnom splatení. A to aj napriek tomu, že vývoj nijako neindikoval dramatické zvyšovanie úrokov, aké vidíme napríklad v susednom Česku,“ zakončil Búlik.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #úroky #refinancovanie #úrokové sadzby #lacné hypotéky