Rekordná mobilizácia. Slovákov ženie strach zo zdražovania hypoték. Takúto lavínu zmien nik nečakal, tvrdí expert

Platiť čo najmenej počas čo najdlhšieho obdobia. To je aktuálny trend na trhu s hypotékami. Ľudia okamžite zareagovali na relatívne veľké zvyšovanie úrokov na úveroch na bývanie. Vo veľkom tak refinancujú súčasné hypotéky, aby získali čo najnižší úrok na čo najdlhšie obdobie. „Začiatok rastu úrokových sadzieb úverov na bývanie dokázal Slovákov nebývalo zmobilizovať,“ hovorí odborník na financie zo spoločnosti OVB Allfinanz Marián Búlik.

19.04.2022 15:50
dom, nehnutelnosti, rodina, reality Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

Vo februári si ľudia požičali rekordné dve miliardy na bývanie. Nikdy v histórii si domácnosti nepožičali viac za jeden mesiac. Z toho takmer 60 percent bolo refinancovanie súčasných úverov – teda prehodnotenie výšky úroku a dĺžky fixácie. „Vo februári dosiahol podiel refinančných úverov absolútny historický rekord. Pred pandémiou dosahoval podiel úverov, ktoré dlžníci refinancovali vo svojej banke alebo si ich preniesli do inej banky, dlhodobo štvrtinu až tretinu objemu nových úverov. Keď však úvodom tohto roka prišiel prvý nárast úrokových sadzieb o 0,2 percentu­álneho bodu, Slováci sa zrazu dokázali rekordne zmobilizovať. Ešte nikdy banky neposkytli z celkového objemu nových hypoték viac ako polovicu na refinancovanie,“ dokladá svojej tvrdenie Búlik číslami.

Rusko, rubeľ Čítajte viac Rubeľ je silný ako pred vojnou. Aj po piatom balíku sankcií. Ako je to možné?

„V praxi vidíme, že časť ľudí sa poponáhľala so získaním hypotéky v januári, vo februári či v marci, aby si zaistila nízku úrokovú sadzbu počas ďalších rokov. Ak niekto potreboval riešiť bývanie, reálne nebolo na čo čakať, keďže okrem rýchleho zdražovania bývania išli hore aj ceny hypoték,“ pokračuje Búlik. On aj ďalší analytici pritom vychádzali z čísiel za mesiac február. Dá sa očakávať, že v marci sa trend iba posilní, keďže viacero bánk medzitým ohlásilo zdražovanie hypoték.

Nové čísla o objeme úverov a priemernej sadzbe nových hypoték za marec zverejní Národná banka Slovenska koncom apríla. „Kto by ešte pred dvoma mesiacmi povedal, že za 60 dní sa môže zmeniť prakticky úplne všetko. Éra lacných hypoték, navyše s dlhými fixáciami, sa nateraz definitívne končí,“ komentuje zmeny Slavomír Molnár z Prosight Slovensko. Končí sa tak aj éra bezbrehého refinancovania hypoték z banky do banky a zároveň sa končí aj éra reštartovania hypoték s výhodnejšími sadzbami, ako sú uvádzané v kampaniach, pokračuje Molnár.

Len na porovnanie, veľké zvýšenie sadzieb zaznamenala napríklad 10 ročná fixácia, ktorú ponúka ČSOB banka. Ešte na začiatku roka začínali sadzby od 0,99 percenta, od polovice apríla je najnižšia sadzba až od 2,25 percenta. „Zmena v splátke sa tak oproti pôvodným sadzbám navýšila pri 100 tisíc eurovej hypotéke s 20 ročnou splatnosťou zo sumy 459,45 eur na aktuálnych 517,81 eur, čo robí mesačný rozdiel v splátke 58,36 eur a rozdiel v preplatení po 10 rokoch, teda na konci fixácie je viac ako 10 tisíc eur,“ vypočítava riaditeľ portálu Finančný kompas Matej Dobiš.

Video
Ide o peniaze: Čo spôsobia vyššie úroky na hypotékach? Na ako dlho dnes fixovať úrokovú sadzbu - s hypotekárnym špecialistom Slavomírom Molnárom. Odvysielané 2. 3. 2022.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #úroky #refinancovanie #úrokové sadzby #lacné hypotéky