Odborári a penzisti: Vláda nepočúva, príde štrajk. Heger im odporúča chladnú hlavu

Žiadali viac peňazí pre zdravotníkov, mimoriadnu valorizáciu dôchodkov a finančnú pomoc pre ľudí, ktorí najviac trpia infláciou. Vláda odborárom a zástupcom seniorov odpovedala zmenami v dôchodkovom systéme, skoršími vianočnými dôchodkami či návrhom 100-eurovej pomoci rodinám. Zástupcovia Konfederácie odborových zväzov (KOZ SR), Odborového zväzu KOVO či Jednoty dôchodcov Slovenska v stredu vyhlásili, že také kroky ničomu nepomôžu. Preto prichádzajú s protestmi.

13.04.2022 13:57 , aktualizované: 16:45
Emil Machyna Foto: ,
debata (18)

Ako informoval šéf OZ KOVO Emil Machyna, prvé tri protesty sa uskutočnia 21. apríla v Košiciach, 30. apríla v Žiline a 7. mája v Trnave. Pokiaľ vláda nepríde so žiadnym riešením, v pláne majú zopakovať generálny štrajk, ako sa konal pod ich záštitou v roku 2003.

„Žiadali sme mimoriadnu 3-percentnú valorizáciu dôchodkov. Vláda to zmietla zo stola. Potom nám minister Krajniak na stretnutí sľuboval mimoriadnu pomoc,” uviedla poverená predsedníčka Jednoty dôchodcov Slovenska Valéria Pokorná.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) následne minulý týždeň predstavil návrh, že štát prispeje na boj s infláciou ľuďom asi 133 miliónmi eur. Peniaze chce rozdeliť trom skupinám – rodinám v hmotnej núdzi, rodičom s deťmi a nízkopríjmovým skupinám bez detí. Na jedného žiadateľa to vychádza priemerne 100 eur.

rodina, obchod, potraviny, nákup, zálohovanie Čítajte viac Kto chce ušetriť, nech študuje letáky a zľavy. Veľkonočný nákup zdražel o 10 %

„Lenže dôchodcovia z tej 100-eurovej pomoci úplne vypadli," upozornila Pokorná. Prezident Konfederácie odborových zväzov Marián Magdoško apeloval na vládu, aby so sociálnymi partnermi viac diskutovala a predstavila opatrenia v boji proti zdražovaniu. „Vláda nerobí absolútne nič pre to, aby znížila dosahy na obyvateľov. Na poslednej tripartite nám len stručne ohlásili, že niečo bude, ale žiadna diskusia," namietal.

Zatiaľ čo dôchodcovia a odborári žiadali vládu konať, predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) na sociálnej sieti odkázal, že treba predísť panike a vláda musí uvažovať aj konať racionálne. Ostatným odporučil chladnú hlavu.

Požiadavky OZ KOVO, JDS, KOZ SR a Asociácie slovenských kúpeľov:

  • Naviazanie minimálnej mzdy na úroveň 60 percent priemernej mzdy
  • Obnovenie rastu príplatkov za prácu v noci, v sťaženom prostredí, v sobotu a nedeľu a za pracovnú pohotovosť
  • Dôstojnejšie mzdy zamestnancov na Slovensku oproti priemeru EÚ
  • Nezrušenie zastropovania veku odchodu do dôchodku na 64 rokoch
  • Nezrušenie 13. dôchodkov
  • Vyššiu valorizáciu dôchodkov v roku 2022
  • Viac opatrení na zmiernenie rastu cien energií a potravín
  • Finančnú pomoc na prekonanie následkov vysokej inflácie
  • Dostupnejšiu kúpeľnú starostlivosť pre sociálne slabších (deti, ŤZP, a pod.)
  • Vyššie financovanie kúpeľnej starostlivosti štátom
  • Schválenie návrhov na kúpeľnú starostlivosť podaných ešte pred pandémiou
18 debata chyba
Viac na túto tému: #zdražovanie #štrajk #odborári