Prídu dva roky, aké si Slovensko nepamätá. Ostal už len zlý a ešte horší scenár, predpovedá Kažimír

Dobré správy sa už dávno minuli. Guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír otvoril týmito slovami tlačovú konferenciu, na ktorej predstavil dva scenáre budúceho ekonomického vývoja na Slovensku.

30.03.2022 17:05
Peter Kažimír Foto: ,
Peter Kažimír
debata (132)

V podstate nám ostal už len zlý a ešte horší scenár, ktorý bude závisieť predovšetkým od intenzity konfliktu na Ukrajine. V krátkom čase je to už druhá prognóza na nasledujúce roky od našich štátnych analytikov, v ktorých chceli odhaliť, ako sa bude na Slovensku najbližšie obdobie žiť. Tú prvú predstavili začiatkom týždňa ekonómovia z Matovičovho ministerstva.

Vojna na Ukrajine prináša nižší rast ekonomiky, vyššiu infláciu, ale hlavne obrovskú neistotu. To sú hlavné závery ekonómov z centrálnej banky. V tejto situácii neprichádzajú pri svojej predpovedi s pevnými číslami, ale s rôznymi scenármi ďalšieho ekonomického vývoja. Prvý je vojnový, druhý dramatický vojnový a tretí scenár je bez vojny. V ňom chceli verejnosti ukázať, ako sa mohla ekonomická situácia vyvíjať, ak by nenastala vojna na Ukrajine.

Rusko Moskva McDonald's Čítajte viac Žije sa u nás lepšie ako v Rusku? Údaje hovoria jasne v prospech Slovenska

Bežných občanov však ešte viac môže trápiť skutočnosť, že po prvý raz za vyše dekádu nebudú ich platy stačiť na rastúce ceny tovarov a služieb. Inak povedané, nastáva situácia, keď účty za energie, jedlo či iné výdavky rastú rýchlejšie v porovnaní s rastom platov Slovákov. Niekoľko pandemických vĺn v priebehu dvoch rokov a hneď za ňou agresia Ruska na Ukrajine si tak vyberú daň v podobe zníženia životnej úrovne na Slovensku. V praxi to znamená, že už v tomto roku a v tom nasledujúcom ľudia reálne schudobnejú.

Guvernér NBS Peter Kažimír: Predpokladáme infláciu 8 až 14 % na najbližšie roky

Video

„Predpokladáme, že priemerná inflácia na Slovensku sa v tomto roku bude pohybovať na úrovni 8 percent. V ďalšom roku 2023 predpokladáme ďalší rast inflácie, podľa toho, aký scenár sa naplní, na úrovni 10 až 14 percent," vyčíslil Kažimír s tým, že takýto nárast cien bude znamenať aj pokles reálnych miezd na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

132 debata chyba
Viac na túto tému: #platy #NBS #Kažimír #vojna na Ukrajine