Vojna nás stála už vyše 100 miliónov eur, spočítal Matovič. Chce otvoriť rozpočet

Pri pandémii COVID-19 si Slovensko vytvorilo rezervu na tento účel, avšak s vojnou podľa šéfa rezortu financií nikto nepočítal.

21.03.2022 12:54
Matovič, daňová revolúcia, Foto: ,
debata (35)

Je pravdepodobné, že v súvislosti s rusko-ukrajinským konfliktom sa bude u nás otvárať zákon o štátnom rozpočte. V relácii Braňo Závodský naživo to v rádiu Expres povedal minister financií Igor Matovič. Pri pandémii COVID-19 si Slovensko vytvorilo rezervu na tento účel, avšak s vojnou podľa šéfa rezortu financií nikto nepočítal. Tým pádom nie je v rozpočte zahrnutá žiadna vysoká rezerva.

Rusko, Ukrajina, Putin Čítajte viac Embargo na ruskú ropu? EÚ rokuje o ďalšom sprísnení sankcií

Otvorenie rozpočtu a navýšenie výdavkov zároveň znamená navýšenie deficitu verejných financií. Konkrétne čísla odhadovať Matovič nechcel, no malo by ísť podľa neho o sumu zhruba od pol miliardy do jednej miliardy eur. O novele zákona o štátnom rozpočte by sa mohlo podľa neho rokovať zrejme v máji.

Aktuálnou situáciou je ohrozený aj plánovaný hospodársky rast. „Čím vyššia inflácia, tým pravdepodobne bude nižší hospodársky rast,“ povedal Matovič. Nová predikcia teda bude zrejme hovoriť aj o nižšom hospodárskom raste a vyššej inflácii. Tlak na verejné financie teda je. Výdavky v súvislosti s vojnou podľa Matoviča rastú, či už na zbrane, sociálne dávky, zdravotnícku starostlivosť, stravu, náklady na ubytovanie a iné. „Viac ako 100 mil. eur nás to zatiaľ stálo za štyri týždne,“ skonštatoval Matovič.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Igor Matovič #vojna na Ukrajine