Embargo na ruskú ropu? EÚ rokuje o ďalšom sprísnení sankcií

Zbombardovaná pôrodnica v Mariupole či použitie zakázanej kazetovej munície. Agresiu ruských vojakov na Ukrajine nezastavilo ani niekoľko balíkov ekonomických sankcií uvalených proti Rusku.

21.03.2022 11:52 , aktualizované: 16:41
Rusko, Ukrajina, Putin Foto: ,
debata (95)

Európska únia preto rokuje už o celkovo piatom balíčku sankcií od začiatku ruskej invázie. Tentokrát je v hrej aj európske embargo na dovoz ruských energetických zdrojov.

Embargo na ruské energetické dodávky už stihli oznámiť Spojené štáty, ktoré nie sú až tak závislé od ruskej ropy a plynu. Spojené kráľovstvo ich má postupne zrušiť do konca tohto roka. Po úplnom zastavení obchodovania s Ruskom volá aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ivan Korčok Čítajte viac Korčok o nových sankciách: Cieľom bude zobrať Rusku možnosť financovať nezmyselnú vojnu

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell pred zasadnutím ministrov vyhlásil, že Rusko sa dopúšťa mnohých vojnových zločinov. „To, čo sa deje v meste Mariupol, je masívny vojnový zločin. Ničia všetko, bombardujú a zabíjajú všetkých, bez rozdielov,“ povedal.

Postoje členských krajín sú však vzhľadom na ich energetickú závislosť od Ruska menej jednotné ako v predchádzajúcich sankčných balíkoch.

Litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis vyhlásil, že EÚ by sa mala zhodnúť na zákaze dovozu ruskej ropy a tiež podporiť ďalšie spoločné dodávky zbraní Ukrajine. „Toto je naša vojna. A ak ju prehráme, bude to na nás,“ povedal podľa českej tlačovej agentúry Landsbergis. Jeho krajina patrí spolu s ďalšími pobaltskými štátmi či Poľskom k zástancom najtvrdších protiruských sankcií, medzi ktoré patrí úplné odstrihnutie od ruského plynu či ropy. Na druhej strane stoja krajiny ako Nemecko, Maďarsko či Taliansko, ktoré o zastavení dovozu plynu odmietajú hovoriť. Výsledok rokovaní nebol do uzávierky jasný.

Diplomati uviedli, že ruský útok chemickými zbraňami na Ukrajine alebo silné bombardovanie hlavného mesta Kyjev by mohli byť spúšťačom energetického embarga, informuje agentúra Reuters.

Samotná Moskva varovala, že sankcie EÚ na ruskú ropu by ju mohli podnietiť k uzavretiu plynovodu do Európy. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vyhlásil, že embargo na dovoz ruskej ropy by malo priamy dosah na každého.

95 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #ropa #embargo #vojna na Ukrajine