Rekordné ceny palív vyhnali ľudí tankovať za hranice. Ušetriť sa dá aj inými spôsobmi, radí odborník

Priemerná slovenská domácnosť minie na dopravu len niečo cez 5 percent z celkových výdavkov, čo nás radí na chvost EÚ.

11.03.2022 16:21
auto, jazda, vodoč, šofér Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Na slovenských čerpacích staniciach sú ceny pohonných hmôt na historických maximách. Cena najpredavanejšieho benzínu sa blíži k hranici 1,7 eura a pri nafte je to 1,55 eura za liter. O tom, za aké ceny sa tankuje za hranicami, sme písali v minulom článku. Hľadanie čerpacích staníc s nižšou cenou pohonných hmôt však prináša len čiastkové výsledky. Existujú aj iné spôsoby, akými dosiahnuť úspory v preprave alebo napríklad znížiť spotrebu vozidla.

tankovanie benzin nafta rajka Čítajte viac Benzín a nafta za 2 eurá? Slováci stáli v maďarskej Rajke v kolónach na lacné palivo (+ prepočty)

Priemerná slovenská domácnosť minie na dopravu len niečo cez 5 percent z celkových výdavkov. To Slovensko radí na poslednú priečku v porovnaní s ostatnými krajinami Európskej únie, ukazujú dáta Eurostatu z roku 2020. Len na porovnanie, tak v Česku je to skoro 9 percent, v Poľsku necelých 12 percent a prvú priečku obsadili Slovinci, ktorí na dopravu dávajú až 14 percent z celkových výdavkov domácností.

Alternatívne spôsoby prepravy

Aj keď podľa štatistiky výdavky na dopravu tvoria v slovenskej domácnosti len málu časť, tak rastúce ceny pohonných hmôt môžu urobiť prievan v rodinnom rozpočte. Pre rodiny, ktoré sú na aute závislé a využívajú ho denne na dochádzanie do práce či školy, to má zásadný vplyv. Za pohonné hmoty platia zrazu rádovo viac. Zatiaľ, čo pred mesiacom stála 50-litrová nádrž 95-oktánového benzínu vyše 75 eur. Dnes to vychádza na viac ako 82 eur. Pri jednej plnej nádrži je tak rozdiel aj 7 eur. A čím viac ľudia jazdia, tým drsnejšie to pocítia vo svojich peňaženkách.

Najradikálnejšie, ale zároveň najefektívnejšie riešenie, ako znížiť náklady na palivo, je obmedziť cestovanie autom. Na nákupy nie je nutné chodiť zvlášť, ale dajú sa vybaviť aj v priebehu dňa, napríklad po ceste z roboty. Obmedziť je potom možné aj samotné cestovanie autom do práce. Odparkované auto v garáži aj jeden deň v týždni dokáže priniesť úsporu.

Populárne sú dnes aj rôzne služby na zdieľanie dopravy, ktoré spoja ľudí do jedného vozidle. V susedstve existuje určite tiež množstvo ľudí, ktorí jazdia autom do rovnakej lokality a majú podobnú pracovnú dobu. Náklady na cestu sa tak rozpočítajú na viac osôb a tak to vyjde lacnejšie.

Čo zníži spotrebu

Ďalšou možnosťou je úsporná jazda. Hlavne vodiči, ktorí jazdia veľmi dynamicky, môžu ušetriť výrazne. Ušetriť pohonné hmoty sa dá aj správnou jazdou. To znamená uprednostniť pokojnú, ekonomickú jazdu pred náhlymi zmenami rýchlosti jazdy a divokým preraďovaním rýchlostných stupňov, vysvetľuje šéf marketingu a PR automobilovej značky Hyundai na Slovensku Marek Kopča. „Tu však zároveň varujeme, aby vodiči nešetrili palivo takzvaným dusením motora, teda skorým podradením rýchlosti na nižší stupeň a udržiavanie chodu motora v extrémne nízkych otáčkach,“ tvrdí pre Pravdu. Podľa neho by úspora paliva bola minimálna a navyše hrozí poškodenie motora.

Želaný efekt prinesie aj zníženie rýchlosti na diaľnici pri autách s veľkým aerodynamickým odporom (prakticky všetky SUV-čka). Pokiaľ do práce prejdete po diaľnici zhruba 20 až 30 kilometrov, časová úspora pri rýchlosti 130 kilometrov za hodinu namiesto 100 kilometrov za hodinu je minimálna, ale spotreba paliva môže byť kľudne aj o tretinu vyššia, informuje český portál lidovky.cz.

Ďalšou možnosťou je potom zvážiť kúpu vozidla s iným ako len konvenčným benzínovým či naftovým pohonom. V súčasnosti je na trhu pomerne široká paleta vozidiel s hybridnými motormi, ktoré kombinujú spaľovací motor a elektromotor. „K takým patria hybridy bez potreby nabíjania z elektrickej siete alebo plug-in hybridy, ktoré umožňujú nabíjanie zo siete a čisto na elektrinu poskytujú dojazd v desiatkach kilometrov,“ vysvetľuje Kopča. Hybridné vozidlá majú podľa neho výhody bežných vozidiel, napríklad rýchle tankovanie pohonných hmôt, a zároveň prinášajú nižšiu spotrebu vďaka zapojeniu elektromotora počas jazdy. „Z dlhodobého hľadiska je to nielen ekonomickejšie, ale aj ekologickejšie riešenie,“ dodáva na záver.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #palivá #úspora #jazda autom