Benzín a nafta za 2 eurá? Slováci stáli v maďarskej Rajke v kolónach na lacné palivo (+ prepočty)

Ceny palív na pumpách rastú takmer každý deň. Čoskoro sa budú musieť premietnuť do cien tovarov, služieb i cestovného.

10.03.2022 18:43
tankovanie benzin nafta rajka Foto:
Tankovanie v maďarskej Rajke
debata (85)
VIDEO: Prihraničná pumpa v Maďarsku bola plná slovenských zákazníkov
Video

Slovenská vláda sa s tým zatiaľ nechystá robiť nič. Ani znižovať daň ako napríklad minulý mesiac v Poľsku, ani zastropovať ceny, ako to urobilo Maďarsko ešte vlani.

"Nad takýmito krokmi zatiaľ neuvažujeme, mali by výrazný vplyv na štátny rozpočet,“ odpovedalo stručne na otázky denníka Pravda ministerstvo financií vedené Igorom Matovičom (OĽaNO). Český kabinet v stredu zafixovanie cien tiež odmietol, za čo si vyslúžil vlnu kritiky od šoférov a dopravcov, ale zrušil aspoň cestnú daň pre osobné autá a vozidlá do 12 ton plus odvolal povinnosť primiešavať do pohonných hmôt biozložku.

tankovanie benzin nafta rajka Čítajte viac Kde sa ceny benzínu a nafty zastavia? Analytici opisujú možné scenáre vývoja

Benzín a nafta atakujú historické rekordy. Na Slovensku sa cena najpredávanejšieho 95-oktánového benzínu blíži k hranici 1,7 eura a pri nafte je to 1,55 eura za liter. Takto draho Slováci naposledy tankovali pred desiatimi rokmi.

Z okolitých krajín majú vyššie ceny len v Rakúsku a Česku. V Česku stojí benzín v prepočte okolo 1,85 eura, nafta sa predáva zhruba za 1,94 eura za liter. V Nemecku a na niektorých pumpách v Rakúsku sa už nafta predáva aj za dve eurá, dokonca za viac ako benzín.

Poľská vláda v snahe o spomalenie inflácie dočasne od 1. februára upravila daň z pridanej hodnoty (DPH) na šesť mesiacov. Pri pohonných hmotách ju znížila z 23 na 8 percent, pri potravinách ju stlačila z piatich percent až na nulu. Maďarsko z rovnakého dôvodu ceny palív zastropovalo už vlani 15. novembra, a to na hranici 480 forintov (približne 1,27 eura) za liter pre benzín i naftu.

Ľudia z prihraničných miest a obcí s Maďarskom a Poľskom si už na nákupy u susedov zvykli. V posledných dňoch, po rekordnom páde kurzu zlotého a forintu voči euru, o ktorom Pravda písala v stredu, sa nákupná turistika ešte zintenzívnila.

„Prečo by sme neprišli?“ pýtala sa vo štvrtok poobede Slovenka Petra zo Senice. "Rozdiel na litri benzínu je až 40 centov. Na 50 litroch ušetrím 20 eur!“ Pracuje v Bratislave, do Rajky sa jej oplatí odskočiť si aj napriek tomu, že na tankovanie musela čakať polhodinku v rade pred benzínkou. Kúsok za ňou stálo rakúske auto. „Neprekvapuje ma, že je tu toľko áut. Chodíme sem pravidelne, v miestnej csárde si dáme skvelý obed a ešte aj ušetríme na nafte,“ vysvetľuje Rakúšan Franz z neďalekej obce Bad Deutsch-Altenburg, ktorý si do Rajky urobil výlet aj s manželkou. "Na 60-litrovej nádrži ušetrím až 30 eur. U nás je nafta drahšia asi o 50 centov.“

Tankovanie v maďarskej Rajke
Tankovanie v maďarskej Rajke
+3Tankovanie na Slovensku sa za posledný mesiac...

Ceny doteraz tlačila hore inflácia, pre vojnu na Ukrajine si však nik netrúfa odhadnúť, kde sa zastavia.

Pre rodiny, ktoré sú od auta závislé a využívajú ho denne na dochádzanie do práce či školy, to môže mať výrazný vplyv na ich rodinný rozpočet. Kým pred mesiacom stála 50-litrová nádrž 95-oktánového benzínu vyše 75 eur, dnes vychádza na viac ako 82 eur. Pri jednej plnej nádrži je tak rozdiel aj sedem eur. Slovákom zatiaľ pomáha stabilné euro a tí, čo môžu, snažia sa pomôcť si nákupmi za hranicami.

© Autorské práva vyhradené

85 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta #rekord #cena #vojna na Ukrajine