Ukrajinka Yanina: Strach z toho, čo bude s mojimi blízkymi zajtra, je neopísateľný

Nedávno som videla taký citát. Hovoril, že keby muži rodili deti, nezačínali by vojnu, lebo by vedeli, ako ťažko sa ľudia dostávajú na svet. Napriek všetkému stále verím v dobro a v mier v každej krajine, hovorí pre Pravdu o aktuálnej situácii Yanina zo západnej Ukrajiny, ktorá pracuje na Slovensku.

27.02.2022 10:55
hranica, Ukrajina, utečenci ukrajinci vyšné... Foto: ,
Ilustračná fotka.
debata (11)

Ako dlho žijete na Slovensku? Čo Vás priviedlo k tomu, presťahovať sa sem?

Žijem na Slovensku od roku 2010, prišla som sem študovať. Moje korene pochádzajú zo Slovenska, preto pre mňa bolo jednoduché vybrať si krajinu, kam som išla na vysokú školu. Dôvody boli jasné: je to v zahraničí, mám možnosť študovať na jednej z top univerzít v regióne, plus môžem byť relatívne blízko domova.

Prečo práve Slovensko a nie viac na západ?

Na Ukrajine mi ostala celá rodina, rodičia, starí rodičia, tety, ujovia – je tam môj domov, kde som sa narodila, a kde sa vždy cítim ako dieťa. Volám s nimi každý deň, a v súčasnosti aj viackrát. Vždy som chodila navštíviť ich, na sviatky domov, na všetky narodeniny.

Karel Hirman analytik Čítajte viac Analytik Hirman: Ak by Rusi výrazne obmedzili dodávky surovín, strelili by si do hlavy

Ako ovplyvňuje Váš život a prácu na Slovensku aktuálna situácia na Ukrajine. Ste v kontakte s ľuďmi, ktorí tam žijú?

To, čo sa deje dnes na Ukrajine, si neviem logicky vysvetliť. Aj keď to nemá vplyv na moju prácu, má to samozrejme obrovský vplyv na môj emocionálny stav. Strach z toho, čo bude s mojimi blízkymi zajtra, je neopísateľný. Nechápem, ako sa toto môže v dnešnej dobe diať. Nedávno som na internete videla pekný citát, bolo tam napísané: „keby muži rodili deti, nezačínali by vojnu, lebo by vedeli ako ťažko sa ľudia dostávajú na svet“. Verím v dobro, a verím v mier v každej krajine!

Ako zvládajú a vnímajú Vaši blízki na Ukrajine, čo sa tam deje?

Hmm, ako to zvládajú… pravdupovediac, mám pocit, že lepšie, ako ja. Keď im volám, vždy mi hovoria, že len tak ľahko to nevzdajú, že sú silní, že každého, kto ich ohrozí, nakopú do zadku, ak im budú robiť nervy a stres. Ja viem, že za tými vtipmi sa skrýva strach. Lebo aj ak to na začiatku možno dokázali brať s nadhľadom, teraz už to pomaly vzdávajú.

Russia Putin Čítajte viac Rusi využívajú nerastné bohatstvo ako politickú zbraň, tvrdí odborník. Nemáme dosť plynu na dlhú dobu

Čomu sa venuje Vaša rodina?

Moji rodičia sú lekári, a majú povinnosť pomáhať ukrajinskému vojsku v prípade, ak bude vojna. Čo, bohužiaľ, máme dnes, preto ich nemôžem dostať z krajiny von, do bezpečia. Vidia každý deň ženy s deťmi, ktorí v slzách utekajú ani sami nevedia kam, pomáhajú ubytovať ľudí, pripravujú jedlo a pitie pri hraniciach.

Pomáhate niekomu dostať sa na Slovensko – ako to ide, čo je na tom najkomplikova­nejšie?

Pomáham momentálne zbierať veci, ktoré potom autá odvážajú k hraniciam, nonstop som na telefóne. Sledujem všetky informácie na Instagrame pod názvom @nashi_ludi_sk_, červený kríž. Aktuálne v Bratislave ešte nie je veľa ľudí, ale čakáme, že o chvíľu už bude, preto zháňame ubytovanie, hľadáme všetko možné, čo sa dá a čo by im pomohlo.

Veľa ľudí má záujem pomôcť, no nevedia ako. Čo by ste im odporučili?

Sledovať overené skupiny, tak, ako to robíme všetci. Čo ale viem s istotou povedať, že Slovensko je ochotné pomôcť, slovenský národ je ochotný pomáhať, čo aj robí, za čo som im veľmi vďačná. Vďačná som za ľudskosť, za podporu.

Ako vnímate podmienky pre život a prácu cudzincov na Slovensku?

Podmienky pre život a prácu na Slovensku sú dobré. Počas štúdia, a teraz aj v práci, som si našla veľa známych a kamarátov zo Slovenska, veľa som sa naučila od nich, a ďakujem, že ich mám.

Ako sa zmenila situácia odkedy ste sem prišla, oproti súčasnosti?

Pravdupovediac, keď som sem prišla, na Slovensku ešte nebolo toľko cudzincov, ako teraz. Dnes je ich omnoho viac. To si všímam už len z toho dôvodu, že polovicu teamu v mojej práci tvoria cudzinci, nehovoriac o celej firme, keďže pracujem pre nemeckú korporáciu. Ale taktiež stretávam veľa zahraničných ľudí v obchodoch, MHD, v bežnom živote.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojna #Ukrajina