Analytik Hirman: Ak by Rusi výrazne obmedzili dodávky surovín, strelili by si do hlavy

Po posledných prejavoch prezidenta Putina vidíme a počujeme, že je odhodlaný na silové vojenské riešenia nielen voči Ukrajine, ale aj nám v Európe. A nezáleží mu na utrpení aj svojho ruského ľudu. Takže dodávky obmedzuje už od minulého roka a už teraz sa nedá vylúčiť, že by ich priškrtil ešte viac, hovorí odborník na energetiku Karel Hirman.

24.02.2022 14:30
Karel Hirman analytik Foto:
Karel Hirman
debata (33)

Európa a Slovensko sú závislé od ruskej ropy a zemného plynu. Očakávate, že by Rusko obmedzilo dodávky týchto dôležitých surovín?

Rusko už od leta minulého roka obmedzuje bez vysvetlenia dodávky plynu do Európy pod úrovne, ktoré boli bežné v minulých rokoch. Za január sa medziročne znížili o zhruba 40 percent. Od Vianoc vôbec nič neprúdi z Ruska do Nemecka cez plynovod Jamal-Európa a od nového roka citeľne sa znížili aj dodávky ruského plynu cez ukrajinsko – slovenský tranzitný koridor. EÚ nie je fatálne závislá od dodávok týchto surovín z Ruska, ale za dlhé roky doteraz dobrej a vzájomne výhodnej spolupráce sa prirodzene podiel ruských dodávok vyšplhal na zhruba 30 až 40 percent. Na strane druhej je Rusko v podstatnej miere závislé od predaja týchto surovín do EÚ: až 70% percent príjmov z exportu plynu pochádza od nás, zákazníkov z EÚ a tento plyn Rusko nemôže predať inde, lebo všetky plynovody zo západnej Sibíri a polostrova Jamal smerujú len do Európy.

plyn, SPP, Veľké Kapušany, dispečing Čítajte viac Priemysel otvára krízové štáby. Dodávku čierneho zlata poistil z juhu

Pre porovnanie: za minulý rok Rusko dodalo do Číny novým plynovodom Sila Sibíri, ktorý však dodáva plyn z ďalekých ložísk na východnej Sibíri, približne rovnaký objem plynu, ako dodáva do Česka. Avšak po posledných prejavoch prezidenta Putina vidíme a počujeme, že je odhodlaný na silové vojenské riešenia nielen voči Ukrajine, ale aj nám v Európe. A nezáleží mu na utrpení aj svojho ruského ľudu. Takže dodávky obmedzuje už od minulého roka a už teraz sa nedá vylúčiť, že by ich priškrtil ešte viac. To by určite fatálne poškodilo nielen ruskú ekonomiku a ruský ľud, ale aj samotné ruské ťažobné firmy a nezvratne by do značnej miery poškodilo aj samotné ťažobné polia.

Čisto teoreticky, ak by Rusko zavrelo kohútiky s plynom. Čo by sa dialo potom, ako je Slovensko pripravené?

Slovensko nie je izolovaný ostrov. To, čo by sa dialo v EÚ, to by sa dialo aj na Slovensku. Určite by boli spustené krízové mechanizmy na vzájomnú pomoc nielen na báze EÚ, ale aj NATO. Súčasne by nám ešte viac pomohli s dodávkami skvapalneného plynu (LNG) naši strategickí spojenci, ako USA či Austrália a ďalší.

Podobná otázka s ropou. Máme jej zásoby na 90 dní. Čo by sme robili bez ruskej ropy?

Nakúpila by sa inde. Ale to sa pýtajte skupiny MOL, lebo ona plne vlastní a kontroluje nákup ropy pre Slovnaft. Čo je kľúčové, existuje plne funkčná a kapacitne dostatočná logistická trasa z chorvátskeho terminálu Omišajľ na ostrove Krk, cez ropovod Adria až na Slovensko. Tú na území SR spravuje štátny Transpetrol.

Pravdepodobne dopady za drahšie energie budú prostredníctvom vysokých cien komodít na svetových trhoch. Očakávate, že cena ropy a zemného plynu vystrelí do výšin? Kam až by sa mohli vyštverať?

Vidíme, že ceny logicky po oznámení masívneho útoku Putina na Ukrajinu vystrelili hore. Ďalší ich vývoj bude závisieť nielen od vývoja útoku na Ukrajinu, ale aj spomínaných opatrení západných spojencov pri zabezpečení zásobovania. Samozrejme, že bude závisieť aj od iných faktorov. Určite napomôže to, že sa nám končí zimná vykurovacia sezóna.

(typo - nepouzivat v orise) Plyn Čítajte viac Ruská agresia tlačí ceny plynu hore. Čo sa stane v prípade útoku? Prví by boli na rane veľkí odberatelia

Pocítia dopady najskôr a najviac prostredníctvom ropy a cien palív? Pre veľké slovenské priemyselné firmy tiež bude zrejme kľúčová cena komodít na trhoch. Môžu sa teraz nejakým spôsobom predzásobiť za súčasné ceny, ktoré môžu ísť oveľa vyššie?

Kto bol zodpovedný, tak už si komodity zabezpečil na celý rok. Problém však môže nastať, hlavne pri plyne, ak by komodita na trhu naozaj začala citeľne chýbať. Vtedy by ale nastúpili krízové mechanizmy regulácie dodávok pre spotrebiteľov v biznise na úkor kritických a strategických odberateľov a infraštruktúry.

Aké alternatívne trasy pre strategické suroviny sú pre Slovensko najvýhodnejšie?

Pri rope spomínaný ropovod Adria. Pri plyne rôzne prepojenia s okolitými trhmi, ktoré sme postavili po plynovej kríze v januári 2009. Plus k nim za pár mesiacov pribudne nové strategicky dôležité prepojenie s Poľskom.

Ako sa na Slovensko vie dostať LNG z USA a podobne?

Práve cez spomínané prepojenie s Poľskom.

Má to nejaké limity, koľko vieme doviezť, ako dlho to trvá, je konkurencia medzi odberateľmi v rámci EÚ?

Ak bude situácia kritická s dodávkami z Ruska, dá sa očakávať spustenie krízových mechanizmov EÚ, ktoré zabezpečia zásobovanie jednotlivých krajín tak, aby nedošlo ku kolapsu ich energetického systému.

Ako môže pomôcť alebo zasiahnuť do situácie Brusel?

Spomínanými krízovými mechanizmami a koordináciou vnútri EÚ, ako aj s našimi strategickými spojencami a súčasne aj dodávateľmi týchto surovín, ako USA, Austrália a ďalšie.

Ako je to s jadrovým palivom, minister hospodárstva Richard Sulík vyhlásil, že ho máme dosť, je to skutočne tak?

Ak to povedal minister Sulík tak určite to tak bude.

t 20211903 tk 165 plynarenstvo 04768141 Čítajte viac Riaditeľ plynárenského zväzu: Slovenské zásobníky sú plné už iba na 30 percent, na výpadky sme pripravení

Kde by sme vedeli nájsť alternatívnych dodávateľov jadrového paliva?

Dá sa reálne očakávať, že už tento rok môže začať s výrobou paliva pre reaktory VVER 440, ktoré sú v Jaslovských Bohuniiciach aj Mochovciach, výrobný závod americko-japonskej spoločnosti Westinghaus vo Švédsku. Dovtedy by mali stačiť zásoby, ktoré Slovenské elektrárne majú

Ak by aj výrazne obmedzilo dodávky, ruský režim je závislý na peniazoch, ktoré inkasuje za predaj nerastného bohatstva, nestrelili by si Rusi do nohy?

Strelili by si do hlavy. Ale nie som si istý, či toto starnúceho Putina na prahu 70tky nejako osobitne zaujíma a či ho to zastaví pri realizácii svojich paranojných agresívnych plánov.

Karel Hirman

Karel Hirman, má titul banského inžiniera – vyštudoval ťažbu ropy a plynu. V minulosti pôsobil ako manažér a člen riadiacich orgánov niekoľkých slovenských energetických spoločností a v Slovenskej inovačnej a energetickej agentúre. Bol externým poradcom pre energetiku ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka a premiérky Ivety Radičovej. Ako expert pre energetiku bol členom tímu poradcov ukrajinského premiéra Volodymyra Hrojsmana. Podniká v oblasti energetiky a medzinárodného obchodu a bol odborným gestorom energetickej časti pripravovaného predvolebného programu koalície PS/Spolu.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #ropa #plyn #Karel Hirman