ANKETA: Tlak na ceny energií bude zrejme narastať, máme sa pripraviť na dlhodobo vysoké účty?

Inflácia bola v januári najvyššia za posedných 17 rokov. Motorom rastu cien boli hlavne vysoké ceny energií a potravín. Denník Pravda zisťoval, aké veľké je riziko, že vysoká inflácia pretrvá aj v roku 2023 a či sa máme pripraviť na dlhodobo vysoké ceny energií.

15.02.2022 16:22
SR Bratislava MH energie ceny kotolne Sulík BAX Foto: ,
cena energií,elektrina, cena energie,
debata (4)

V ankete denníka Pravda sme odborníkom položili dve otázky:

  • Sme už podľa vás na vrchole rastu cien? Aké veľké je podľa vás riziko, že tu vysoká inflácia pretrvá aj v roku 2023?
  • Národná banka Slovenska tvrdí, že doterajší cenový vývoj možno jasne prisúdiť vývoju cien energetických a potravinových položiek na globálnych trhoch. Tlak na ceny energií zrejme bude s prechodom na zelenú ekonomiku ešte narastať, máme sa teda pripraviť na dlhodobo vysoké ceny energií?
nakupovanie senior koronavírus potraviny Čítajte viac Zdražovanie, aké sme tu 17 rokov nemali. Vrchol ešte len príde, aké tovary a služby potiahnu infláciu?
Jana Glasová, analytička 365.bank

1.) Inflácia v úvodnom mesiaci tohto roka vyskočila na vysokú úroveň 8,4 %. Hlavnými ťahúňmi cenového rastu je zvýšenie regulovaných cien energií od januára tohto roka a prudko rastúce ceny potravín. Zvýšenie regulovaných cien v podstate nadväzovalo na vysoké ceny energií na svetovom trhu počas minulého roka. Výrazné zdražovanie potravín je výsledkom rastúcich cien poľnohospodárskych produktov vo svete a tiež výsledkom zvyšovania cien energií. Zdražovanie energií a potravín sa bude podpisovať pod rastúcu infláciu aj počas tohto roka.

Okrem toho bude inflácia ťahaná nahor aj pretrvávajúcou surovinovou krízou, ktorá spôsobuje zvyšovanie cien mnohých materiálov a súčiastok vrátane stavebných materiálov, ďalej zvýšením dane z tabaku a pretrvávať bude aj efekt zrušenia obedov zadarmo. Očakávame, že minimálne počas 1. kvartálu tohto roka sa inflácia bude držať na súčasných vysokých úrovniach nad 8 %, prípadne môže byť ešte vyššia ako v januári. Od 2. kvartálu by mohlo začať dochádzať k spomaľovaniu cenového rastu. Očakávame, že celková inflácia za celý tento rok dosiahne v priemere úroveň 5,7 %.

2.) Čo sa cien energií týka, tak tie budú aj počas tohto roka pravdepodobne rásť, a to hlavne kvôli silnému dopytu a tiež kvôli napätiu medzi Ruskom a Ukrajinou. To vytvára obavy z poklesu dodávok plynu z Ruska na svetový trh, čo tlačí ceny energií nahor. Zastabilizovať by sa ceny energií vo svete mohli v 2. polroku tohto roka, ale naďalej pôjde o vysokého hodnoty. Takže vysoké ceny energií nás budú trápiť aj počas tohto roka a zrejme aj v roku 2023.

Ceny potravín budú v najbližších mesiacoch naďalej rásť silným tempom, pričom nie je vylúčené, že dosiahne aj dvojciferné hodnoty. Prispieva k tomu aj napätie na Ukrajine, keďže tlačí nahor nielen ceny energií, ale napríklad aj ceny obilnín. Ukrajina je totiž veľmi dôležitým producentom obilnín vo svetovom meradle.

Boris Fojtík, ekonomický analytik Tatra banka

1.) Medzimesačná dynamika je na začiatku roka, v januári, tradične nadpriemerne vysoká. Tohtoročný nárast o 2.7% je z pohľadu medzimesačnej dynamiky určite vrcholom. Avšak medziročný nárast cien sa v priebehu roka môže dostať ešte bližšie k 9 %. V druhej polovici roka však očakávame spomaľovanie rastu cien. No ekonomika sa bude musieť aj ďalej vypriadavať s následkami razantne zvýšenej cenovej hladiny.

2.) Očakávame, že ceny energií postupne klesnú z historických maxím na výrazne nižšie úrovne. Napriek tomu budú ceny elektriny a plynu stále nad úrovňami spred jedného roka. Prispeje k tomu určite aj tlak na dekarbonizáciu ekonomík. Preto očakávame, že nadpriemerný rast cien by mohol pokračovať aj v roku 2023, aj keď v nižšej miere ako v roku 2022.

Matej Horňák, analytik Slovenskej sporiteľne

1.) Zvýšenú mieru januárovej inflácie naznačil už rýchly odhad HICP z Eurostatu zverejnený pred niekoľkými dňami. Na medzimesačnej báze boli hlavným prispievateľom ceny energií a potravín, ktoré zaznamenali výrazný nárast. V prípade potravín ide najmä o ceny mlieka, syrov, vajec, ale aj ovocia a zeleniny. Do energií sa prejavil januárový nárast regulovaných cien pre domácnosti, so zvýšením cien elektriny o 11,7%, plynu o 19,4% a tepla o 11,3%. Rastúce ceny stavebných materiálov prispeli aj k rastu imputovaného nájomného (2%).

Tieto produktové skupiny ovplyvňujú aj medziročnú mieru inflácie, kde hrá významnú rolu kategória bývanie, voda, elektrina, plyn a iné palivá, zahŕňajúca okrem cien energií aj spomínané imputované nájomné. K celkovému januárovému nárastu spotrebiteľských cien prispela viac než tretinou. Rolu stále zohrávajú aj pohonné hmoty či rast cien v službách (napr. reštaurácie). Významnú zložku tvorí aj zrušenie obedov zadarmo.

Miera inflácie tak dosahuje hodnoty, ktoré sme na Slovensku pozorovali naposledy v roku 2004. V nasle­dujúcich mesiacoch očakávame ešte jemný nárast medziročnej miery inflácie, najmä v dôsledku ďalšieho rastu cien potravín, zvýšenia spotrebných daní z tabaku či avizovaného zvyšovania cien telefónnych služieb. Vrchol medziročného vyjadrenia inflácie by Slovensko malo dosiahnuť už v najbližších mesiacoch (marec-apríl) s postupným poklesom po zvyšok roka, čo v priemere prinesie celoročnú infláciu na úrovni približne 7%. Súčasné zvýšené ceny energií majú potenciál ovplyvňovať infláciu aj v budúcom roku, keďže neistota a napätie na trhu s energiami ostávajú vysoké.

2.) V zásade sa očakáva, že na strednodobom horizonte bude prichádzať istý tlak aj na rast cien, na čom v zásade panuje zhoda medzi ekonómami aj centrálnymi bankármi. Pri tejto príležitosti zvyčajne pripomíname, že cena zelených technológií v čase výrazne klesá a vzhľadom na plánované veľké investície v tejto oblasti je tu potenciál na ich ďalší pokles a širšiu dostupnosť. Na dlhodobom horizonte by preto inflácia prameniaca zo zelenej transformácie nemala byť významnou témou. Inak pre tieto účely sú aj pekné grafy o cenách novoinštalovaného výkonu jednotlivých zdrojov energie.

zväčšiť Foto: Our world in data
Cena elektriny z nových zdrojov

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #energie #rast cien