Zdražovanie, aké sme tu 17 rokov nemali. Vrchol ešte len príde, aké tovary a služby potiahnu infláciu?

Rast spotrebiteľských cien bol v januári najrýchlejší za posledných 17 rokov. Inflácia sa vyšplhala na 8,4 percenta a jej motorom boli predovšetkým rastúce ceny energií a potravín. V preklade to znamená, že keď človek vlani minul za vybraný tovar a služby 100 eur, dnes na to isté bude potrebovať o vyše osem eur viac.

14.02.2022 17:54
nakupovanie senior koronavírus potraviny Foto: ,
debata (97)

Infláciu medziročne najvýraznejšie podporil rast cien potravín o 8,1 percenta, čo je najvyššia hodnota od septembra 2008. Ak si to rozmeníme na drobné a bližšie sa pozrieme na štatistické údaje, tak rapídne išli hore ceny olejov a tukov, ktoré zdraželi až o štvrtinu. O 15 percent medziročne zdražela aj zelenina a o skoro desatinu si musíme priplatiť aj za mliečne výrobky.

Smerom hore zamierila aj cena chleba, ovocia či rýb. Potraviny a nealkoholické nápoje sú druhou najvýznamnejšou položkou vo výdavkoch slovenských domácností.

Medziročne išla hore aj položka bývanie a energie. Na vysoké ceny energií sú Slováci obzvlášť citliví, keďže tvoria najvyšší podiel výdavkov domácností. Na energie dávame v prepočte na hlavu 878 eur ročne, čo je viac ako priemer v európskej dvadsaťsedmičke, ktorý bol vlani 651 eur. Za január sa zvýšili ceny za bývanie a energie medziročne o 12,6 percenta, čo bolo spôsobené predovšetkým zvýšením regulovaných cien energií. Plyn išiel za rok hore o skoro 20 percent a elektrina o takmer 12 percent. Vysoký nárast je spôsobený aj tým, že pred rokom ceny energií klesli.

Štatistici upozorňujú, že rast zaznamenali aj ďalšie tovary a služby naprieč spotrebným košom, ktoré jednotlivo síce tvoria menej významné položky z hľadiska váhy vo výdavkoch slovenských domácností, ale v súhrne nie sú zanedbateľné.

obchody nakupovanie ruska pandemia Čítajte viac Rožky, múka, ovocie či strukoviny. Nižšia DPH by priniesla úľavu peňaženkám iba pri vybraných potravinách

Vysokú hodnotu inflácie ovplyvňovali aj ceny palív v osobnej doprave, ktoré boli medziročne vyššie o 23,2 percenta. Výrazne zdraželi napríklad služby na údržbu a opravu obydlia, ktoré medziročne poskočili o 16,7 percenta. Priplatíme si aj za kaderníka či holiča, kde cena stúpla o 7,8 percenta. Za svoj zlozvyk si priplatia aj fajčiari. Len v januári stúpli ceny tabaku medziročne o 15,2 percenta. Ceny za škatuľku cigariet sa zvýšili aj začiatkom februára, čo sa premietne do rastu cien za tento mesiac.

© Autorské práva vyhradené

97 debata chyba