Pokračovanie článku: Rožky, múka, ovocie či strukoviny. Nižšia DPH by priniesla úľavu peňaženkám iba pri vybraných potravinách

Obchodníci: cenu sme poctivo premietli

Do cenotvorby však môže podľa odborníkov rušivo vstúpiť aj konkurenčné prostredie, rast cien iných vstupov či vyššia premenlivosť ceny. Spomenuté faktory tak majú dosah na ziskovú maržu a motivujú predajcov kompenzovať výpadky krátením daňovej úľavy. „V súčasnom období nerovnomerného vývoja je preto v porovnaní s minulosťou potrebné počítať s obmedzeným prenosom zníženia DPH do spotrebiteľských cien,“ tvrdia autori vo svojom analytickom komentári.

Analytici tak prichádzajú s prekvapujúcim záverom. „Dočasné zníženie DPH tak, aby bolo plne efektívne pre spotrebiteľov, je síce možné, ale konštrukčne náročné a v dlhodobom horizonte, tak či onak, proinflačné,“ upozorňujú. To znamená, že každé dočasné zníženie DPH v dlhodobom horizonte znamená rast cenovej hladiny. „Ak pri znížení sadzby nedosiahneme úplný prenos, ale pri navrátení sadzby do pôvodnej úrovne predajcovia premietnu celú zmenu, výsledná cenová hladina bude vyššia než v prípade nezmenenej DPH,“ vysvetľujú. Podľa nich netreba zabúdať ani na verejné financie, pre ktoré by dočasné alebo permanentné zníženie dane mohlo v súčasnej situácii znamenať príliš vysokú záťaž.

práca, zamestnanie, firma, skupina, zamestnanci, kancelária, spolupráca Čítajte viac Krízové scenáre: trojdňová zmena, noc na samotke či covid koordinátor. Čo robia firmy proti omikronu?

Obchodníci pripomínajú, že za poslednú dekádu sa dvakrát upravovala DPH a vždy ju korektne premietli do cien. „Pri prvom znižovaní prebiehala kontrola zo štátnej aj spotrebiteľskej úrovne, obe skonštatovali férový prístup obchodníkov,“ tvrdí pre Pravdu predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič. Podľa neho netreba zabúdať na nákladovú stránku, ktorá vstupovala do cien v celej agropotravinárskej vertikále. Či už to bolo napríklad zvýšenie minimálnej mzdy, príplatky za víkendy či sviatky, ale aj vyššie náklady za energie či pohonné hmoty. To všetko sa premietlo do cenotvorby takmer všetkých druhov potravín.

„Aj dnes veľmi otvorene hovoríme, že zníženie DPH pomôže stlačiť inflačnú brzdu, ale nezastaví ju úplne. Náklady budú neustále rásť nielen obchodníkom, ale najmä dodávateľom, čiže poľnohospodárom a potravinárom,“ vysvetľuje Krajčovič. Pokračuje, že nižšia DPH by pomohla lepšie absorbovať tieto náklady v celom tomto agropotravinárskom reťazci, čo sa prejaví pre spotrebiteľa v nižšom raste cien potravín. Krajčovčovi najviac v analýze NBS chýba to, o aké príjmy príde štát v dôsledku nákupnej turistiky.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #nákupy #DPH #NBS