Rožky, múka, ovocie či strukoviny. Nižšia DPH by priniesla úľavu peňaženkám iba pri vybraných potravinách

Znížená daň z pridanej hodnoty (DPH) u našich susedov naštartovala nákupnú turistiku. Zatiaľ čo Slováci húfne utekajú do Poľska či do Maďarska za lacnejšími pohonnými hmotami či potravinami, v našej krajine sa ešte len debatuje o tom, ako pre ľudí kompenzovať vysoký rast cien tovarov a služieb.

07.02.2022 17:18
obchody nakupovanie ruska pandemia
debata (15)

Do diskusie o znížení DPH na potraviny prispeli najnovšie aj analytici Národnej banky Slovenska (NBS). Podľa nich zrušenie či zníženie DPH na vybrané tovary a služby sa nemusí v plnej miere preniesť do spotrebiteľských cien. Záleží na tom, o aký druh tovaru ide. Zníženie DPH sa pri lacnejších, trvácnejších a štandardizovaných tovaroch prenesie do cien takmer úplne. Štandardizované tovary môžu byť základné potraviny, ktoré sa príliš nelíšia naprieč značkami, ako napríklad jablká, strukoviny, obyčajný biely rožok či chlieb.

Na druhej strane pri drahších, čerstvých a akostných produktoch je prenos zhruba polovičný až žiadny. „Pod akostnými rozumieme tovary, ktoré sa kvalitou, značkou, špeciálnym prevedením a obvykle aj cenou viac líšia od bežne dostupných, štandardných, ekonomickejších alternatív,“ vysvetľuje tím analytikov NBS s tým, že ide napríklad o strapcové cherry paradajky v porovnaní s bežnými rajčiakmi. Minimálny či žiadny prenos zníženej DPH do ceny by tak bol napríklad pri celozrnných rožkoch, chlebe so semiačkami, trstinovom cukre, špaldovej múke či basmati ryži. „Zistili sme, že iba v špecifických prípadoch produktov sa môže znížená sadzba DPH naplno preniesť do spotrebiteľských cien,“ píšu analytici centrálnej banky vo svojom príspevku.

mobil, sledovanie, telekomunikácie Čítajte viac Pri tovaroch sa to neskončilo. Rastú už aj ceny služieb. Internet, televízia či paušál vyjdú pre niektorých drahšie

Analytici sa pozreli na dáta a na základe cenových mikroúdajov jednej z najväčších slovenských sietí maloobchodov ukázali, ako sa premietlo zníženie DPH v januári 2020 do cien potravín. Zistili, že prenos zníženia DPH do cien potravín je jasne identifikovateľný, ale nie úplný.

Celkový priemerný prenos zníženia DPH do cien pre tovary zahrnuté do legislatívnej zmeny odhadli na 80 percent. Kľúčom k úspechu pri znižovaní tejto dane je tak dôkladný výber relevantných produktov pre účel zákona, čo môže byť extrémne náročné až nemožné.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #nákupy #DPH #NBS