Krízové scenáre: trojdňová zmena, noc na samotke či covid koordinátor. Čo robia firmy proti omikronu?

Ďalšia vlna pandémie dorazila už aj na Slovensko a omikron sa stáva čoraz viac dominantnejším. Keďže ide o infekčnejší variant, v karanténach skončí množstvo zamestnancov. Už v súčasnosti je pozitívny každý druhý test. To môže spôsobiť, že vo fabrikách či kanceláriách nebude mať kto pracovať.

06.02.2022 15:36
práca, zamestnanie, firma, skupina,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (7)

Práve výpadok ľudí a ich karanténa môžu narušiť chod mnohých firiem. Ukázalo sa to už v západných krajinách. Viaceré fabriky v Nemecku museli počas poslednej vlny prerušiť výrobu, Veľká Británia musela pre výpadky šoférov obmedziť hromadnú dopravu a v Spojených štátoch fungovali v krízovom režime viaceré základné služby.

Ohrozené sú dodávky mnohých kľúčových služieb vrátane smetiarov, vodárov, potravinárov či energetikov. Štát dokonca povolil v niektorých podnikoch, aby do práce prišli aj ľudia s pozitívnym testom. Nesmú mať však klinické príznaky ochorenia, musia mať rukavice, dezinfikovať sa a svoj pohyb by mali minimalizovať.

dovolenka, voľno, Čítajte viac ANKETA: Vyhodili by nezaočkovaného? Vo svete sa to už deje, slovenské firmy reagujú

Jednou z takýchto firiem je rafinéria Slovnaft. Spoločnosť pripravila pre prípadný väčší výpadok zamestnancov núdzový plán. Je totiž súčasťou kritickej infraštruktúry, pretože na ich produkty je odkázaná nielen verejnosť, ale aj záchranné zložky, polícia, armáda či zásobovanie. Momentálne v spoločnosti evidujú len mierne zvýšenie počtu nakazených a výroba nie je nijako obmedzená. „Aktuálne sa čísla zastabilizovali na približne dvoch percentách z celkového počtu približne 3 300 zamestnancov celého Slovnaftu vrátane dcérskych spoločností,“ opisuje situáciu pre Pravdu hovorca spoločnosti Anton Molnár.

Ak by sa situácia zhoršila, vypracovaný majú záložný plán, ktorý by reagoval na prípadný masívny výpadok zamestnancov. „Máme vypracované špeciálne bezpečnostné postupy, na základe ktorých na kľúčových pozíciách môžu pracovať aj asymptomatickí zamestnanci s potvrdeným ochorením COVID-19,“ vysvetľuje Molnár s tým, že v takom prípade sa uplatňujú aj špeciálne hygienické pravidlá, ktoré eliminujú možnosť šírenia vírusu vo vnútri podniku.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #zamestnanci #omikron