Pokračovanie článku: Zlato, bitcoin, ETF fond alebo akcie? Osobne verím najviac akciám, hovorí expert na financie Vlček

Ako treba rozmýšľať nad takzvanými spoločenskými fondmi (ESG), teda takými, ktoré investujú do „zelených firiem“?

Jednoducho sa ich nevyhneme. Predpokladám, že onedlho už ani nebudú existovať fondy, ktoré budú obsahovať cenné papiere spoločností, ktoré sú problematické, či už z ekologického alebo sociálneho hľadiska. Keď prídete do banky alebo za svojím finančným poradcom, tak zisťovanie vašich ESG preferencií bude integrálnou súčasťou predajného procesu. Všetko ide týmto smerom a finančný sektor na to reaguje.

Ale asi si netreba myslieť, že každá investícia pod značkou ESG alebo spoločensky zodpovedná je automaticky aj výnosnejšia.

Nemyslím si, že tieto fondy nie sú primárne o výnosoch. Aj keď nemali by byť v priemere horšie ako ostatné fondy.

Ak má človek voľných 10-tisíc eur a chce ich zhodnotiť na desať rokov, kam by ich mal investovať?

Určite by väčšina peňazí mala smerovať do akcií, povedzme 80 percent, a možno aj stopercentné zastúpenie.

Ak má človek voľných 10-tisíc eur a chce ich zhodnotiť na päť rokov, kam by ich mal investovať?

V tomto prípade by som volil nižšie zastúpenie akcií, povedzme 50 percent. Ďalej by som zvolil 30 percent dlhopisových fondov a zvyšných 20 percent do realitných fondov.

Keď chce človek pravidelne a dlhodobo investovať peniaze, kam ich má dávať?

Buď štandardný akciový alebo indexový akciový fond, ktorý má najčastejšie formu ETF.

Aký je medzi nimi rozdiel, v čom je ETF fond lepší ako klasický akciový?

Nedá sa povedať, že ETF je lepší ako štandardný fond. Ide o to, ktorý typ fondu je v danej situácii pre konkrétneho investora vhodnejší. Vo všeobecnosti ETF považujem za vhodnejšie pre inštitucionálnych investorov a štandardné fondy pre fyzické osoby. ETF je obvykle indexový fond s pasívnou stratégiou, ktorý sa obchoduje na burze. To prináša výhody aj nevýhody. Výhodou je likvidita aj počas dňa, nevýhodou sú poplatky za obchodovanie, existencia rozdielov medzi nákupnou a predajnou cenou, existencia odchýlok, tzv. diskontov a prémií od vnútornej hodnoty fondu. Často sa prezentuje pasívna stratégia ETF ako výhoda. To tiež nie je jednoznačné, čiastočne to platí pri efektívnych trhoch a dlhodobých horizontoch. Ďalšou výhodou ETF by mali byť nižšie poplatky. Ak zoberieme do úvahy komplexne všetky poplatky spojené s investíciou do ETF, špeciálne pre fyzické osoby to tak zďaleka nie vždy je.

manželia, úsmev, radosť, peniaze, bankovky, peňaženky, konzum, platenie Čítajte viac Nielen zarobiť, ale aj pomôcť planéte. Banky ponúkajú spoločensky zodpovedné fondy, o čo ide?

Vy do čoho investujete?

Ja sa v zásade nebránim ničomu. Najviac však verím akciám. Mám nakúpené individuálne tituly, štandardné akciové fondy aj ETF. Celkovo mám v akciách zainvestovaných asi 50 percent môjho finančného majetku. Nejakú časť mám v hotovosti a zvyšok v realitách, t.j. v realitnom fonde a zostala mi jedna nehnuteľnosť po presťahovaní. Tú však plánujem predať a moja expozícia na reality klesne na nejakých 20 percent, čo považujem za optimálne.

Roman Vlček Je výkonným riaditeľom a členom predstavenstva SASS. Zakladal a následne pracoval vo vedení významných slovenských správcovských spoločností Tatra Asset Management a Asset Management Slovenskej sporiteľne. V roku 1998 sa podieľal na založení SASS, v ktorej 20 rokov pôsobil na poste predsedu predstavenstva a prispieval k rozvoju kolektívneho investovania na Slovensku. Roman Vlček má 28-ročnú prax na finančných trhoch a v bankovníctve.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #investovanie #Roman Vlček