Zlato, bitcoin, ETF fond alebo akcie? Osobne verím najviac akciám, hovorí expert na financie Vlček

Akcie v súčasnosti nemajú alternatívu. Dnes síce inflácia bude atakovať sedem percent, ale aj keď bola dvojpercentná, čo bolo alternatívou? Na bežných či termínovaných účtoch v bankách máte nulové sadzby a výnosy z väčšiny dlhopisov sú záporné, hovorí v rozhovore pre Pravdu Roman Vlček, výkonný riaditeľ a člen predstavenstva Slovenskej asociácie správcovských spoločností.

09.02.2022 16:00
Roman Vlček, predseda predstavenstva Slovenskej... Foto:
Roman Vlček, predseda predstavenstva Slovenskej asociácie správcovských spoločností.
debata (2)

V roku 2021 ľudia zainvestovali do podielových fondov vyše 1,5 miliardy eur. To je viac, ako tri posledné roky dokopy. O čom to svedčí?

Už aj minulé roky boli z tohto pohľadu dobré, ale minulý rok nás príjemne prekvapil. Ide o historický rekord a naši členovia sú s tým spokojní.

Prečo práve v čase pandémie vidíme, že ľudia tak veľa zainvestovali?

To je dobrá otázka. Možno mali trošku nižšiu spotrebu. No hlavne tomu pomohli výkonnosti fondov. V rokoch 2019 až 2021 dosahovali vysoké zhodnotenia. Keď tieto výnosy porovnali ľudia s výnosmi na vkladných knižkách či termínovaných vkladoch, tak rýchlo zistili, že výsledky podielových fondov boli neporovnateľne lepšie. Vynikajúce výsledky podielových fondov mali určite pozitívny vplyv na rozhodovanie ľudí do nich investovať. Existovala tiež veľká skupina ľudí, ktorá investovala po prvýkrát a nemala žiadnu negatívnu skúsenosť, práve naopak – len pozitívnu. Dôležité bolo tiež, že banky sa rozhodli fondy aktívne ponúkať. Tie sú totiž stále ich najdôležitejším distribučným kanálom.

Roman Vlček, predseda predstavenstva Slovenskej asociácie správcovských spoločností. Čítajte viac Expert na investície Vlček: Ceny rekordne narastú, kam vložiť peniaze, oplatí sa zlato či akcie?

Na začiatku roku 2022 sa očakáva rekordná inflácia vo výške 7 percent. Prirodzene, tento rast cien ukrojí z výnosov investícií. Ako by mal rozmýšľať človek, ktorý chce zainvestovať v tomto čase veľkej inflácie?

Keď ľudia investovali doteraz, tak odteraz by aj pre infláciu mali investovať ešte viac. Pre úspory je najhoršie, keď v čase vysokej inflácie ležia ladom. Aký je výsledok? Ľudia prichádzajú o peniaze, lebo ich reálna hodnota v dôsledku inflácie klesá. Ak sa človek chce chrániť pred negatívnymi dôsledkami inflácie, mal by si vybrať vhodnú triedu aktív a zainvestovať. V tomto období za takú považujem akciové, zmiešané či realitné fondy. Výber konkrétnej investície závisí od viacerých faktorov a hlavne od človeka samotného, jeho očakávaní a odolnosti voči investičnému riziku.

Minulý rok nakúpili ľudia aj veľký objem akcií. O čom to svedčí?

Jednoducho nie je alternatíva. Dnes síce inflácia bude atakovať sedem percent, ale aj keď bola dvojpercentná, čo bolo alternatívou? Na bežných či termínovaných účtoch v bankách máte nulové sadzby a výnosy z väčšiny dlhopisov sú záporné. To vám nič nevygeneruje, iba záporné reálne výnosy. Nebudete teda dávať peniaze do produktu, ktorý vám prinesie aj tak záporný výnos. Tak kam ich nakoniec dáte? Zostávajú tri veci. Buď ich dáte do akcií alebo si investor vyberie zmiešané riešenie – dlhopisy aj akcie, alebo tretia a špecifická oblasť sú realitné fondy. Naše realitné fondy sa zameriavajú na komerčné nehnuteľnosti – ani pandémia nezamávala príliš s výkonnosťou realitných fondov. Akciové fondy priniesli v priemere za posledné tri roky výnos 18 % p.a., zmiešané fondy takmer 6 % p.a. a realitné fondy vyše 3 % p.a..

Čiže niet inej cesty v čase rastu cien ako akcie?

Jedine akcie alebo zmiešané fondy, kde máte dobre namiešaný mix investícií, ktoré dokážu poraziť infláciu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #investovanie #Roman Vlček