Pokračovanie článku: Zlato, bitcoin, ETF fond alebo akcie? Osobne verím najviac akciám, hovorí expert na financie Vlček

Vo svete je veľkým trendom pasívne investovanie. Teda vkladanie peňazí do indexových fondov, ktoré iba kopírujú vývoj trhu a neriadia sa aktívne, kde to riadi manažér spoliehajúci sa na svoju zázračnú ruku, že vyberie potenciálne úspešné firmy. V prospech pasívneho investovania svedčia aj dáta. A čím je horizont dlhší, tým sú pasívne fondy výkonnejšie ako aktívne fondy. Ako sa na to pozeráte?

Pozrite sa, poviem to takto. Na trhu máme niekoľko účastníkov a čím ich je viac, tým je trh efektívnejší. Čo znamená efektívny trh? Že šanca nachádzať nejaké podhodnotené akcie je malá, lebo všetky verejne dostupné informácie sú rýchlo zapracované do aktuálnych cien akcií firiem. Čím je teda trh efektívnejší, tým z logiky veci majú aktívni manažéri ťažšiu pozíciu, a preto vo väčšine prípadov pasívne stratégie dosahujú lepšie výsledky, ako stratégie aktívne. To je pravda, ale ako som povedal, bavíme sa o najväčších a najefektívnejších trhoch na svete. Máme však veľa regiónov po celom svete a veľa tried aktív, ktoré fungujú menej efektívne. Stačí si napríklad porovnať výsledky aktívnych a pasívnych fondov v podnikových dlhopisoch. To je už úplne iný obraz. Významný priestor pre aktívnych manažérov vidím tiež v aktívne riadenej alokácii aktív. Miesto toho, aby neustále držali fixný podiel jednotlivých aktív, t.j. akcií, dlhopisov, komodít, realít a pod., snažia sa podiely spomínaných aktív v rámci vopred definovaných podmienok prispôsobovať trhovým očakávaniam. Takto aktívne riadené portfólio vie v prvom rade zabrániť výraznejším prepadom jeho hodnoty, čo je pre väčšinu konzervatívnych investorov kľúčová požiadavka.

kalkulačka, peniaze, bankovky, euro, počítanie Čítajte viac Spoliehať sa na minulé výnosy je nerozumné. Treba sa pripraviť na to, že nie sú zárukou budúcich

Čo si z tohto má zobrať obyčajný človek rozmýšľajúci o investovaní? Má ísť do banky a povedať tam – namixujte mi portfólio a starajte sa mi o to?

Má ísť buď do banky, alebo za finančným poradcom, ktorý sa ho opýta dôležité otázky ako napríklad, aký je jeho investičný horizont, čo vie o finančnom trhu, ako by reagoval na prípadné prepady na trhoch a podobne a na základe jeho odpovedí mu odporučí najvhodnejšiu investíciu.

Vedia nájsť ľudia v bankách či u poradcov taký servis, ktorý by zabezpečil odpovede na ich otázky a ponúkol im dobre rozloženú investíciu?

Verím, že áno, mali by byť na to pripravení. Na druhej strane pripúšťam, že občas sa môže stať, že človek nemusí byť úplne spokojný s poradenstvom, ktoré dostane. Súvisí to s tým, že finanční poradcovia, prípadne pobočkoví pracovníci sa dosť často obmieňajú a kým naberú skúsenosti, to chvíľu trvá. Napriek tomu v drvivej väčšine prípadov dostanú ľudia kvalitné poradenstvo.

Mali by im v bankách hovoriť, že ceny dnes rastú rekordne a jediné, čo by vám vedelo zarobiť, sú iba akcie?

Takto zjednodušene sa to zase povedať nedá. Ak hovoríme o akciách, tak tie sú tiež podľa mnohých ukazovateľov pomerne drahé. Napriek tomu si myslím, že nejakú časť investícií by každý mal mať v akciách. To, aká veľká má byť táto časť, závisí od každého jednotlivca.

Myslíte si, že investovanie a narábanie s peniazmi sa u nás lepší?

Myslím si, že u nás je to na porovnateľnej úrovni ako v iných krajinách. Keď sa pozrieme na vývoj v posledných rokoch, investície v druhom pilieri a podielových fondoch v súčasnosti vo výške okolo 25 miliárd eur postupne dobiehajú vklady, ktoré sú na úrovni vyše 40 miliárd eur. Ešte pred pár rokmi boli všetky investície v pomere jedna ku desať ku vkladom. Je len otázkou času, kedy bude tento pomer jedna k jednej. Čiže posun tu je, aj keď stále máme čo zlepšovať.

O akciách sa hovorí, že sú nafúknuté a očakávala sa korekcia. Tá aj prišla od začiatku roka. Ako sa budú vyvíjať ďalej?

Nafúknuté je možno trochu silné vyjadrenie. Súhlasím však, že najmä americké akcie majú ukazovatele ako pomer ceny a ziskovosti vyššie ako dlhodobý priemer, čiže áno, sú drahé. Ak však zoberieme do úvahy komplexne situáciu na finančných trhoch, tak alternatívne investície sú buď rizikovejšie, alebo podstatne menej výnosné. To ukázala aj nedávna pomerne silná korekcia na akciových trhoch, ktorá mala len krátke trvanie. Čo sa týka budúcnosti akciových trhov, treba počítať s vyššou volatilitou a pravdepodobne nižšími výnosmi v porovnaní s poslednými rokmi, ktoré boli výnosovo nadpriemerné.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #investovanie #Roman Vlček