Spoliehať sa na minulé výnosy je nerozumné. Treba sa pripraviť na to, že nie sú zárukou budúcich

Na výnosy, ktoré sa dosiahli v uplynulom roku investovaním sa podľa investičného analytika Swiss Life Select, Pavela Škriniara netreba spoliehať. Treba sa pripraviť na to, že minulé výnosy nie sú zárukou budúcich výnosov.

19.01.2022 13:19
kalkulačka, peniaze, bankovky, euro, počítanie Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

„Spoliehať sa na minulé výnosy nie je rozumné,“ pripomína na úvod Pavel Škrniar, investičný analytik Swiss Life Select. Aj preto je súčasťou každej propagácie investičného nástroja upozornenie, že minulé výnosy nie sú zárukou budúcich výnosov. V akej výške sú však tie minulé výnosy?

Akciový index S&P 500 sa za rok 2021 zhodnotil o viac ako 20 percent. „Ide o veľmi pekné zhodnotenie nielen v porovnaní s úrokmi na termínovaných účtoch, infláciou, ale aj bežnými výnosmi dosahovanými investíciou do tohto indexu,“ hodnotí analytik. Opisuje, že bežný výnos nie je niečo fiktívne ako bežný prací prostriedok. Kým bežný prací prostriedok sa nikde kúpiť nedá, bežný výnos sa dosiahnuť môže.

manželia, úsmev, radosť, peniaze, bankovky, peňaženky, konzum, platenie Čítajte viac Nielen zarobiť, ale aj pomôcť planéte. Banky ponúkajú spoločensky zodpovedné fondy, o čo ide?

O investovaní do akcií sa hovorí v súvislosti so snahou ochrániť peniaze pred infláciou, v súvislosti s dôchodkovým sporením i vytváraním finančných rezerv. Analytik tvrdí, že ak ide o dlhodobé investovanie, ročnému zhodnoteniu skutočne netreba venovať zvýšenú pozornosť. „Ako ukazuje graf zobrazujúci simuláciu investovania za uplynulých 20 rokov, ročné zhodnotenie je veľmi premenlivé a naozaj platí, že minulé výnosy nie sú zárukou budúcich výnosov,“ vysvetľuje Pavel Škriniar.

zväčšiť Ročné výnosy Foto: swisslifeselect
rocne vynosy/ investovanie/ Ročné výnosy

Pri dostatočne dlhom trvaní investície, napríklad počas desiatich rokov, o výrazných výkyvoch už nemožno podľa neho hovoriť. „Kým počas dvanástich mesiacov sa investícia môže zhodnotiť o 50 percent ale i znehodnotiť o 50 percent, pri desaťročnom trvaní investície takéto vysoké výkyvy nie sú,“ vysvetľuje analytik.

zväčšiť Desať ročné výnosy Foto: swisslifeselect
10rocne vynosy Desať ročné výnosy

Pri investovaní platí, že čím dlhšie, tým lepšie. Krátkodobé výkyvy v cenách sú úplne bežné a riešením, ako ich využiť vo svoj prospech je pravidelné investovanie. Presne to, čo funguje pri dôchodkových fondoch či programoch sporenia do podielových fondov, vysvetľuje Škriniar.

Video
Ako najlepšie zhodnotiť voľných 1000 eur? Odpovedá Maroš Ovčarik z Partners Investments. Odvysielané 22. 12. 2021.
manželia, úsmev, radosť, peniaze, bankovky, peňaženky, konzum, platenie Čítajte viac Dnešok je štatisticky najdepresívnejší deň v roku. Dôvodom sú aj peniaze

Netreba sa teda spoliehať na to, že v roku 2022 sa dosiahnu identické výnosy ako v predošlom roku. Je dôležité sa pripraviť na to, že výnosy môžu byť aj nižšie a niektorí investori môžu byť v strate. Pokles však nie je dôvodom na ukončenie investície. „Pokles je neoddeliteľnou súčasťou vývoja na trhu. Čím dlhšie investícia trvá, tým menší vplyv na jej celkové zhodnotenie má vývoj za uplynulých dvanásť mesiacov, uvádza na záver Pavel Škriniar, investičný analytik Swiss Life Select.

Správne umiestnenie úspor si vyžaduje individuálne zhodnotiť situáciu investora a vyskladať mu portfólio presne na mieru. Môže sa to zdať zložité, preto treba osloviť skúseného finančného sprostredkovateľa. Ten zanalyzuje aktuálnu situáciu klienta a navrhne vhodné riešenie, radí Škriniar.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #investovanie