„Podnikatelia v gastre sa, samozrejme, tešili na to, že konečne budú môcť vo svojich prevádzkach privítať hostí. Situácia po pondelkovom (3. 1.) otvorení v Tatrách však nebola úplne taká, akú očakávali tamojší prevádzkovatelia. Prvotné reakcie máme tie, že hostia sa veľmi opatrne vracajú do reštaurácií, v pondelok, navyše, situáciu na horách skomplikovalo počasie, pre silný vietor vypli lanovky,“ spresnila.
Čítajte viac Svojich zamestnancov motivuje k očkovaniu tretina firiem, väčšinou ide o menšie spoločnostiVo viacerých kútoch Slovenska podľa nej tiež pretrváva obava, čo sa bude diať na budúci týždeň a či gastroprevádzky niekde opäť nezavrú, keďže nie sú jasné podmienky. „V Bratislave sme mali odozvu, že sú aj podniky, ktoré neotvorili, keďže viacerým sa to neoplatilo aj vzhľadom na dovolenky a prázdniny počas tohto týždňa,“ priblížila Koreny.
Podnikatelia preto podľa jej slov využili ešte tento týždeň na inventúry alebo na kontroly stavu zásob po lockdowne. Zmätočné to bolo tiež v nákupných centrách vo foodcourtoch – niekde sa už návštevníci mohli najesť pri stoloch, niekde stále len vydávali zabalené jedlo.
„Čo však hodnotia reštaurácie pozitívne, je ochota hostí preukazovať sa preukazmi o očkovaní či prekonaní. Uvádzajú však aj to, že prišli o podstatnú časť príjmov z vianočných večierkov a silvestrovských zábav. Preto sú podľa nich kompenzácie a schémy na podporu gastra stále veľmi dôležité a nevyhnutné,“ dodala Koreny.
Z aktualizovanej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR vyplýva, že od 3. januára môžu byť pre očkovaných a ľudí, ktorí v posledných 180 dňoch prekonali ochorenie COVID-19 (režim OP), otvorené všetky prevádzky verejného stravovania aj na konzumáciu na mieste.
Podmienkou na otvorenie v režime OP je obsadenosť maximálne do 50 % kapacity zariadenia, obsadenie jedného stola najviac štyrmi osobami alebo osobami z jednej domácnosti a zabezpečenie dvojmetrových odstupov medzi stolmi. Konzumácia pokrmov alebo nápojov je povolená výlučne posediačky. Maximálna kapacita 50 % sa netýka závodných, školských a podobných jedální.