Svojich zamestnancov motivuje k očkovaniu tretina firiem, väčšinou ide o menšie spoločnosti

Spolu 38 percent spomedzi všetkých opýtaných firiem aktívne motivuje svojich zamestnancov k vakcinácii, spolupracuje s očkovacou jednotkou, niektoré dokonca očkujú priamo na pracovisku.

04.01.2022 10:11
Očkovanie / Vakcína / Foto: ,
Očkovanie proti koronavírusu.
debata (1)

Tretina zamestnávateľov aktívne podporuje svojich zamestnancov k tomu, aby sa nechali zaočkovať proti ochoreniu Covid-19. Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu ČSOB a spoločnosti Datank medzi 400 firmami na Slovensku. Zaujímavosťou je, že čím menšia je firma, tým väčšia je ich aktivita smerom k podpore očkovania.

„To môže súvisieť určite aj s tým, že sú to práve menšie spoločnosti, ktoré si vzhľadom na charakter práce či nedostatočné vybavenie na prácu z domu, nemôžu dovoliť nechať zamestnancov a zamestnankyne na homeoffice. Preto sa ešte intenzívnejšie snažia eliminovať riziko šírenia nákazy na pracovisku,“ uviedla v tejto súvislosti Dáša Polláková, manažérka Oddelenia pre mikro a malé podniky v ČSOB.

Eduard Heger Čítajte viac Čas sa kráti a dve kľúčové reformy stoja. Aká je šanca, že prídeme o 458 miliónov z plánu obnovy?

Spolu 38 percent spomedzi všetkých opýtaných firiem aktívne motivuje svojich zamestnancov k vakcinácii, spolupracuje s očkovacou jednotkou, niektoré dokonca očkujú priamo na pracovisku. Spomedzi najmenších firiem tak robí 54 percent, 42 percent zo stredne veľkých firiem a necelých 35 percent spomedzi najväčších firiem.

„Najväčšia podpora očkovania je v poľnohospodár­stve, doprave, skladovaní, aj stavebníctve. Naopak, najnižšia v oblasti profesijných, vedeckých a technických činností, čo presne kopíruje možnosti využívať prácu z domu. Pretože až 46% firiem z poslednej spomínanej oblasti podporuje využívanie práce z domu,” dodáva Dáša Polláková.

Firmy, ktoré sa zúčastnili prieskumu, uvádzajú, že v priemere tri štvrtiny ich zamestnancov a zamestnankýň majú kompletne zaočkovaných. Zaočkovanosť klesá s veľkosťou firmy z pohľadu počtu zamestnancov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #motivácia #očkovanie