Pokračovanie článku: Slováci prichádzajú o veľa peňazí. Miliardy eur ležia ladom a požiera ich vysoká inflácia

Investovanie je na vzostupe

Druhým dychom zároveň odborníci dodávajú, že trend sa pomaly otáča. A to sú dobré správy. Ľudia ušetrené peniaze začínajú investovať. A to v čoraz väčšom množstve. Od začiatku roka 2021 do začiatku decembra Slováci vložili do podielových fondov rekordných takmer 1,37 miliardy, čo sa ešte v minulosti nikdy nestalo.

Keď sa povie investovanie, väčšine ľudí prídu na myseľ práve podielové fondy. Tie ponúkajú všetky veľké slovenské banky. Prostredníctvom nich sa môže aj obyčajný človek stať podielnikom a vlastniť podiel hociktorej z najväčších firiem na svete. Alebo môže zainvestovať do iných cenných papierov – dlhopisov. Vo všeobecnosti platí, že akcie ponúkajú vyššie výnosy ako dlhopisy. V súčasnosti to platí mnohonásobne, keďže extrémne nízke úrokové sadzby najvyspelejších centrálnych bánk na svete neprajú výnosom z dlhopisov.

Domy v satelitoch Bratislave sú stále populárne. Čítajte viac Bývanie zdraželo skoro o pätinu, ťahajú ho domy. Ľudia chcú väčší priestor na život

Narastajúci trend investovania potvrdzujú aj oslovené banky. „Vidíme aj dvojciferné medziročné rasty záujmu o investovanie, podporovaného ďalším faktorom, a tým je rastúca inflácia,“ tvrdí hovorkyňa ČSOB banky Anna Jamborová. Slováci čoraz viac objavujú investovanie do rizikovejších akcií. Do nich naliali viac peňazí tento rok ako do zmiešaných fondov, upozorňuje Dominik Miša z VÚB banky.

Možnosti investovania sa v súčasnosti stávajú oveľa dostupnejšími. Väčšina ľudí si mohla tiež všimnúť časté reklamy bánk v televíziách. Divákov bombardujú správami o tom, aké ľahké je dnes začať investovať. Stačí mobil, banková aplikácia a páreurové vklady.

O náraste popularity investovania nehovoria iba banky, ale aj obchodníci s cennými papiermi. „Nejde len o skutočnosť vyplývajúcu z vývoja nášho biznisu, ale vidieť to aj na číslach iných obchodníkov s cennými papiermi,“ konštatuje Kasík. „Keď si však prírastky v investíciách dáme do pomeru k prírastkom peňazí na bankových účtoch, investície stále nie sú dostatočné. Vôľa a potreba investovať sa zvyšujú, no úspory na účtoch v bankách rastú rýchlejšie ako objemy v investíciách,“ dodáva Kasík.

Populárne sú dnes aj takzvané ETF fondy. Spravidla sú zväčša indexové – to znamená, že investor nakúpi ETF fondy, ktoré kopírujú vývoj celého trhu. Následne si tam môže mesačne prispievať pravidelnou sumou a stačí mu iba čakať – hovorí sa tomu pasívne investovanie.

Ak chce niekto začať investovať, Hapl radí napríklad zájsť do banky alebo urobiť si podrobný prieskum trhu, kto čo ponúka. „Treba sa vyvarovať sa krátkodobému špekulovaniu na finančných trhoch, vyvarovať sa túžbe rýchlo zarobiť stovky percent a hlavne byť opatrný pri ponukách, ktoré vyzerajú až príliš lákavo. Každý normálny správca aktív vám rád poradí, akým smerom sa uberať,“ tvrdí.

Majetnejší ľudia si znehodnocovanie úspor vo všeobecnosti všímajú viac. Potvrdzujú to aj slová riaditeľky J&T Banky na Slovensku Anny Macalákovej. „Na základe reálnych čísiel z našej banky môžeme skonštatovať, že klienti investujú viac. Vlani sme zaznamenali výrazný nárast investovaných peňazí u našich existujúcich klientov, záujem o nami ponúkané investičné riešenia prejavilo aj mnoho nových klientov,“ dodáva.

Odborníci na financie si tak pochvaľujú rastúci záujem o investovanie. No ešte potrvá, kým dobehneme v tomto smere vyspelé krajiny na Západe. „Osobne si myslím, že na výraznejší posun vpred v tomto smere, bude potrebná generačná výmena. Ľudia musia vidieť a zažiť, že ten, kto myslel na budúcnosť, sa v nej reálne bude mať aj lepšie. Následne si to ľudia začnú osvojovať a presúvať z generácie na generáciu,“ zamýšľa sa Kasík.

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #úspory #peniaze #banky