Slováci prichádzajú o veľa peňazí. Miliardy eur ležia ladom a požiera ich vysoká inflácia

Žijeme v čase veľkého pandemického zdražovania. Hore idú ceny elektriny, plynu, potravín, kníh, novín, bytov alebo stavebných materiálov. Ľudia už dnes vnímajú, že to, čo nakupovali pred rokom, dnes stojí viac. O čosi menej však pociťujú, ako sa im potichu znižujú úspory

13.12.2021 17:09
Sporenie do šporkasy. Foto:
Ilustračné foto.
debata (53)

Pre vyššiu infláciu totiž strácajú hodnotu aj peniaze, ktoré majú doma pod vankúšom alebo uložené v bankách. Za tie totiž nedostávajú žiadne alebo iba mizerne nízke úroky. Do konca septembra v tomto roku ľuďom na účtoch pribudli skoro dve miliardy eur. Od začiatku pandémie našetrili ešte viac – až 6 miliárd. „Tieto peniaze sú vystavené inflácii, pretože zhodnotenie vkladových produktov je dnes blízke alebo rovné 0 percentám,“ hovorí Dominik Miša z VÚB banky. Celkovo majú ľudia na vkladoch takmer 31 miliárd eur.

Milan Krajniak Čítajte viac Ako sa darilo dôchodkom v druhom pilieri? Rozdiely vo fondoch sú priepastné, pandémia roztvorila nožnice

„Zaparkovavané“ peniaze vo finančných domoch požiera inflácia, ktorá v súčasnosti dosahuje až päť percent. Ide o 13-ročné maximum. Zjednodušene povedané, až päť percent z 31 miliárd eur stratilo na kúpnej sile. V prepočte je to vyše jeden a pol miliardy eur. „Inflácia by sa dala nazvať neviditeľným zabijakom našich peňazí,“ tvrdí investičný špecialista FinGo.sk František Burda.

Video
S analytičkou 365.bank Janou Glasovou o zdražovaní, inflácii a jej dopade na rodinné financie. Odvysielané 1. 12. 2021.

Väčšina ľudí však vidí na účte tú istú hodnotu, a preto má pocit, že peniaze sú v bezpečí. „Nominálne vidia na bežných vkladových produktoch stále rovnakú hodnotu svojich úspor. Tá skutočná je však z roka na rok nižšia,“ komentuje situáciu Martin Smrek z Tatra banky. Slováci pritom narábajú s peniazmi stále najkonzervatív­nejšie. Skoro polovicu všetkých finančných aktív tvoria práve vklady v bankách.

Situáciu potvrdzujú aj denníkom Pravda oslovené slovenské banky či odborníci na financie. Ľudia cez pandémiu veľa našetrili a väčšinu z týchto peňazí nechali ležať ladom vo finančných domoch. Zajtra by mal Štatistický úrad zverejniť nové dáta o inflácii. Niektorí ekonómovia očakávajú, že rast cien sa ešte viac zrýchli, čo by znamenalo ďalšiu ranu pre úspory ľudí.

Pre bežných ľudí sú miliardy také veľké sumy, že sa v nich ťažko orientujú. Iný príklad: Ak necháte na bežnom účte ležať 1 000 eur, pri inflácii päť percent, o rok budú mať hodnotu len 950 eur. „Pokiaľ sa úspory nezhodnocujú aspoň o infláciu, tak na nich prerábame,” opisuje Burda. „Ak vaše úspory tento rok zarobili aspoň päť percent, môžete pokojne spávať. Ak nie, urobili ste niekde chybu,“ dodáva analytik Across Private Investments Dominik Hapl.

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #úspory #peniaze #banky