Parlament začal diskutovať o návrhu rozpočtu. Tri Matovičove podmienky sa zatiaľ nepodarilo presadiť

Podmienkami ministra financií sú schválenie reformy dlhovej brzdy, dôchodkovej reformy a výdavkových limitov. Poslanci zatiaľ neschválili ani jedno.

09.12.2021 12:49
Igor Matovič Foto:
Minister financií Igor Matovič (OĽaNO)
debata (2)

Parlament vo štvrtok odštartoval diskusiu k návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok. Do rozpravy sa písomne prihlásilo šesť poslancov, následne budú mať možnosť prihlásiť sa ešte ústne.

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) pri predstavovaní návrhu vyhlásil, že návrh síce pôjde na hlasovanie s deficitom 4,94 % HDP, nedovolí však čerpať z prostriedkov nad 4,3 %, keďže sa v koalícii na troch ústavných zmenách nedohodli.

Ján Tóth Čítajte viac Rozpočtová rada hodnotí rozpočet ako realistický. Kľúčová je však dôchodková reforma

Minister financií pripomenul svoje slová, že deficit 4,94 % HDP môže byť za troch podmienok, ktorými boli tri ústavné zmeny. Podotkol však, že v koalícii sa nenašla „dobrá vôľa“ na prijatie novely zákona o dlhovej brzde, a tak podľa jeho slov nie je dohoda na dlhovej brzde, výdavkových limitoch ani na dôchodkovej reforme. Až 500 miliónov podmienil Matovič schválením týchto reformných zákonov.

Práve tieto tri kľúčové zákony majú zlepšiť dlhodobú udržateľnosť verejných financií. Zákon o rozpočotvej zodpovoednosti, v ktorom je dlhová brzda zakotvená, bola poslancami presunutá až na budúcu sch§dzu v parlamente vo februári 2022.

„Zákon v tejto podobe pôjde na hlasovanie aj s touto výškou deficitu, 4,94 %, ale tak, ako tu stojím, ako minister financií nedovolím čerpať z tých prostriedkov nad 4,3 %, ktoré skončia vo VPS (Všeobecná pokladničná správa – pozn. TASR), nedovolím čerpať ani euro bez toho, aby tieto ústavné zmeny boli prijaté,“ zdôraznil Matovič. Prostriedky tak na priority ministerstiev neuvoľní bez toho, aby sa koalícia dohodla a prijala spomínané ústavné zmeny.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #parlament #Igor Matovič