Top 5 správ alebo prečo sa musí vystrieľať 100-tisíc diviakov a aké sú novinky v očkovacej lotérii

Toto je výber piatich najdôležitejších článkov tohto týždňa, ktoré priniesla redakcia ekonomiky denníka Pravda.

25.07.2021 15:12
igor matovič, očkovanie Foto: ,
Na snímke podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič.
debata (34)

1. Africkému moru zabráni likvidácia 100-tisíc diviakov

Slovensko zažije v najbližších dňoch a mesiacoch honbu na diviaky, akú história nepamätá. V záujme uchovania posledných vyše 600-tisíc domácich ošípaných bude treba radikálne znížiť stavy diviačej zveri. Tá je totiž rezervoárom a šíriteľom afrického moru ošípaných, ktorý ide naprieč celou Euráziou. Konečne sa rozhýbala vláda a padlo rozhodnutie vystrieľať sto tisíc diviakov. Mäso zo všetkých zdravých diviakov by malo ísť na trh. Pôjde o ojedinelú ponuku diviny pre bežného konzumenta.

Prečítajte si celý článok TU.

loteria Čítajte viac Ako bude fungovať očkovacia lotéria a bonus. Štart bude v auguste, losovanie bude v RTVS, aké sumy môžu ľudia vyhrať?

2. Matovič predstavil novinky v očkovacej lotérii

Byť zdravý je výhra. Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) v stredu predstavil slogan a prvé detaily očkovacej lotérie a sprostredkova­teľského bonusu.

Podrobnosti zverejnil iba deň po tom, čo minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) vyhlásil spolu s predsedom Konferencie biskupov Slovenska Stanislavom Zvolenským, že na omše a na stretnutia s pápežom Františkom sa počas jeho septembrovej návštevy Slovenska dostanú len plne zaočkovaní ľudia.

Detaily o lotérii nie sú úplné, nie sú známe napríklad výšky výhier. Vie sa však, že na každý týždeň akcie by mali byť pripravené dva milióny eur. Registrácia na žrebovanie štartuje v auguste a žrebovanie bude prebiehať v priamom prenose RTVS.

Prečítajte si celý článok TU.

Matej Šucha Čítajte viac Peniaze zadarmo za očkovanie? Nebláznime, je to voda na mlyn všetkým antivaxerom, tvrdí behaviorálny ekonóm

3. Ako daniari hodnotia živnostníkov?

Platiť dane a dodržiavať predpisy. Stačí sa držať týchto zásad a daniari považujú živnostníka za spoľahlivého. Tvrdí to Finančná správa, ktorá už vyše dva roky hodnotí podnikateľov cez takzvaný index daňovej spoľahlivosti. Živnostníci a daňoví poradcovia však v skutočnosti nevedia, podľa čoho sa spoľahlivosť určuje. Na „zozname zlých“ sa navyše objavujú aj tí, ktorí podľa predpisov a nariadení postupovali.

Finančná správa na svojej webovej stránke uvádza, že jej analytický systém hodnotí daňovníkov v rôznych oblastiach. Čo konkrétne v nich sledujú však na stránkach chýba. Potvrdzuje to aj audítorka a daňová poradkyňa Mária Sameková. „Kritériá, podľa ktorých sú živnostníci hodnotení v súčasnosti, nie sú verejne známe,“ hovorí pre denník Pravda s tým, že ich dokonca nepoznajú ani niektorí daniari.

Prečítajte si celý článok TU.

4.Pomôže ľuďom platiť za očkovanie?

Pochopiť ľudské správanie a následne využiť tieto poznatky na to, aby sme pomohli ľuďom robiť lepšie rozhodnutia. To je v skratke to, čomu sa venuje behaviorálna ekonómia. Je aplikovateľná prakticky všade tam, kde je potrebné meniť ľudské konanie. Ako sa dajú jej poznatky využiť pri dodržiavaní pandemických opatrení či pri očkovaní? Denník Pravda sa rozprával s behavioriálnym ekonómom a zakladateľom spoločnosti Mindworx Matejom Šuchom.

Prečítajte si celý rozhovor TU.

5. Bicykle alebo elektrobicykle?

Bicyklovanie je koníček, ktorý má aj na Slovensku mnoho priaznivcov. Potvrdzujú to aj predaje bicyklov obchodoch. Minulý rok bol rekordný, čo sa týka ich predaja – tento trend pokračuje naďalej. Ukázali to dáta internetového obchodu Alza. Od začiatku roka vzrástol predaj bicyklov na Alze o desiatky percent, predaje detských bicyklov o vyše päťdesiat percent, informuje denník Pravda Ondřej Hnáta, riaditeľ Alzy. Najpredávanejšie sú tie v kategórii do 800 eur.

Prečítajte si celý článok TU.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #elektrobicykle #diviaky #Samuel Vlčan