Leto na dvoch kolesách? Elektrobicykle idú na odbyt, aj za 1 500 až 2 000 eur

Bicyklovanie je koníček, ktorý má aj na Slovensku mnoho priaznivcov. Potvrdzujú to aj predaje bicyklov obchodoch. Minulý rok bol rekordný, čo sa týka ich predaja - tento trend pokračuje naďalej. Ukázali to dáta internetového obchodu Alza. Od začiatku roka vzrástol predaj bicyklov na Alze o desiatky percent, predaje detských bicyklov o vyše päťdesiat percent, informuje denník Pravda Ondřej Hnáta, riaditeľ Alzy. Najpredávanejšie sú tie v kategórii do 800 eur.

18.07.2021 18:00
cyklisti, bicykel, rodina, šport, pohyb Foto:
Bicykle sa aj v tomto roku tešia veľkému záujmu. Ľudia majú záujem najmä o e-bajky.
debata (1)

Dopyt po prostriedku na dvoch kolesách rastie aj podľa generálneho manažéra Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marka Harbuľáka. Ten ho eviduje hlavne zo strany domácich turistov. Harbuľák predpokladá, že tento trend bude narastať v tomto aj nasledujúcich rokoch.

Na bicykli aj s motorčekom

Viac ako klasické bicykle sa však predávajú e-bajky. Práve elektrobicykle si vyžadujú väčšiu investíciu. E-bajky od začiatku roka tvoria dve tretiny predajov z celkového počtu predaných bicyklov na internetovom portáli Alza. „Na Alze patria medzi najpredávanejšie horské elektrobicykle, za ktoré zákazníci najčastejšie zaplatia 1 500 eur až 2 000 eur,“ hovorí Hnáta. Aj predaje prípravkov na starostlivosť o bicykle vzrástli aktuálne takmer dvojnásobne v porovnaní s rokom 2020.

Podobný záujem o elektropros­triedky vníma aj ďalší predajca Datart. „V našej ponuke nájdu zákazníci len elektrobicykle, ale z hľadiska predaja vedú kategóriu elektromobilov kolobežky,“ hovorí Sabina Boudová, marketingová manažérka Datartu. Práve tie každoročne vykazujú vyšší nárast predaja.

Aj hovorkyňa Mountfieldu Kateřina Böhmová potvrdzuje, že medziročne sa zvýšil i predaj voľnočasových komodít, ako sú elektrobicykle.

O dopyte po dovolenke na dvoch kolesách na Slovensku hovorí aj ministerstvo dopravy. „Dovolenka na Slovensku je dobrý nápad,“ tvrdí Mikuláš Virág z odboru komunikácie ministerstva dopravy a výstavby. Dovolenke v našej krajine pomáha i zvyšujúci sa záujem ľudí o cyklodopravu, ale aj o cykloturistiku. „Aktuálne máme na Slovensku zhruba 550 km cyklodopravných trás a takmer 14 500 km cykloturistických trás,“ konštatuje Virág.

vysoké tatry, turista, turisti, cestovný ruch, dovolenka, Čítajte viac Bude dovolenka na Slovensku najbezpečnejšou voľbou? Hotelieri evidujú záujem, ale aj storná

Slovensko však má tisícky cykloturistických trás, každým rokom pribúdajú ďalšie. „Potrebné je však stále budovať aj ďalšiu vybavenosť a infraštruktúru pre cykloturistiku,“ informuje Harbuľák.

Bicykel do autobusu? Cyklobus

O záujme svedčí aj fakt, že v Banskobystrickom kraji bude leto 2021 v znamení objavovania na bicykloch. K zvýšenej mobilite v Banskobystrickom kraji majú pomôcť i cyklobusy, ktoré cykloturistov vyvezú do štartovacích bodov. „Teší nás pretrvávajúci veľký záujem Banskobystričanov i návštevníkov o cyklobus,” hovorí Jiří Pěč z Oblastnej organizácie cestovného ruchu stredné Slovensko.

Cyklobusy na strednom Slovensku premávajú od 15. mája a do 26. septembra. Cyklobusy premávajú i počas víkendov. Medzi tradičné destinácie patria Donovaly, Malý Šturec, Šachtičky, Hrochoť – Kyslinky, Ľubietová a Strelníky.

V regióne Gemer vyrazí cyklobus túto sezónu na dvanásť jázd a prepojí top lokality regiónu. "Náš cyklobus organizuje mesto Hnúšťa za podpory našej organizácie a Banskobystrického samosprávneho kraja. Spojí top lokality v širšom okolí mesta Hnúšťa, a to mesto Tisovec, obec Muráň, Revúcu k UNESCO lokalite Ochtinskej aragonitovej jaskyne,“ hovorí Jaroslav Hric z oblastnej organizácie Gemer.

Cyklobusy podľa Petry Šuhajdovej z Krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus často pomáhajú preklenúť nebezpečné a dopravne frekventované úseky či skrátia i náročnejšie výlety. Okrem toho kraj podporuje aj takzvané tourbusy, ktoré vyvezú návštevníkov za netradičnými organizovanými zážitkami na najkrajšie miesta, napríklad do srdca Národného parku Veľká Fatra, na Kráľovu studňu, do lesníckeho skanzenu vo Vydrove alebo pod Kráľovu hoľu,“ dodáva Šuhajdová.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovný ruch #bicyklovanie #dovolenka na Slovensku