Motoristi by si mali dávať pozor na zaplavené jazdené autá zo západnej Európy

Predajcovia z Nemecka, Belgicka či Holandska sa podľa všetkého budú snažiť v masovej miere zbaviť vozidiel, ktoré boli zaplavené.

20.07.2021 13:09
Nemecko, počasie, záplavy Foto: ,
Škody po vyliati riečky v nemeckom Hagene.
debata (2)

Motoristi by mali byť pri kúpe jazdeného auta z Nemecka, Belgicka či Holandska v najbližšom období veľmi opatrní. Ako upozorňuje sieť autocentier AAA Auto, ide totiž o štáty, ktoré postihli prívalové dažde a povodne a možno očakávať, že sa tamojší predajcovia budú snažiť v masovej miere zbaviť vozidiel, ktoré boli zaplavené. Z uvedených oblastí sa na Slovensko a do Českej republiky dováža najviac ojazdených áut.

„Na základe našich skúseností sa u rôznych predajcov či v inzercii začínajú zaplavené vozidlá objavovať už krátko po povodniach. Vzhľadom k bleskovému charakteru povodní najmä v Nemecku, možno čakať, že vozidiel bolo zaplavených veľké množstvo," uviedol prevádzkový riaditeľ Aures Holdings, prevádzkovateľa siete autocentier AAA Auto, Petr Vaněček. Pri moderných autách plných elektronickej výbavy je pritom po zaplavení veľkým množstvom vody zvýšená náchylnosť na poruchy.

vauxhall, Ellesmere Port Čítajte viac Veľká investícia v Trnave, automobilka Stellantis chce peniaze aj od štátu

Motoristi by preto v kúpnej zmluve mali požadovať ustanovenie o tom, že vozidlo nebolo zatopené, aby v rámci reklamácie mohli žiadať finančnú kompenzáciu. Pri kúpe áut „z druhej ruky" reálne hrozia vážne problémy a s nimi spojené dodatočné náklady na opravy. Tie môžu mnohokrát prevýšiť aj cenu samotného vozidla. „Správne by po zatopení vozidla mala byť vymenená celá elektroinštalácia, čo znamená náklady v hodnote stoviek až tisícok eur. Preto sú v mieste pôvodu zatopené autá prakticky nepredajné a smerujú na vývoz napríklad do Česka alebo na Slovensko," upozornil Vaněček.

Sieť autocentier jazdených vozidiel AAA Auto pôsobí na trhu 29 rokov. Prevádzkuje sieť desiatok pobočiek na Slovensku, v Českej republike, Poľsku a Maďarsku. Je súčasťou skupiny Aures Holdings, ktorú vlastní britsko-poľský investičný fond AbrisCapitalPar­tners.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #automobil #záplavy #predaj áut