Veľká investícia v Trnave, automobilka Stellantis chce peniaze aj od štátu

Výška ani forma stimulu známa nie je, rezort hospodárstva reagoval, že nekomentuje rokovania s potenciálnymi investormi.

16.07.2021 21:23
vauxhall, Ellesmere Port Foto:
Ilustračná foto.
debata (22)

Ohlásená investícia trnavskej automobilky Stellantis bude podľa všetkého podporená aj štátom. Spoločnosť pre agentúru SITA potvrdila podanie žiadosti o štátnu pomoc, k výške a forme stimulu, ako aj k časovému harmonogramu jeho poskytnutia sa však bližšie nevyjadrila.

„Žiadosť o štátnu pomoc sme podali. Riadili sme sa pritom legislatívou Slovenska a pravidlami Európskej únie. Podobne ako naše sesterské závody v iných štátoch únie, aby sme si udržali konkurencieschop­nosť,“ uviedol hovorca automobilky Peter Švec.

Zhovorčivejšie nebolo ani Ministerstvo hospodárstva SR. „Rezort hospodárstva štandardne nepotvrdzuje a nekomentuje rokovania s potenciálnymi investormi,“ uviedlo stručne.

John Elkann Carlos Tavares Čítajte viac Linky v trnavskej automobilke sa opäť zastavia

Stellantis ohlásil investíciu vo výške 180 miliónov eur oficiálne koncom minulého mesiaca. Podľa zverejnených informácií pôjde o úplne nový veľkoobjemový výrobný program. Postupný začiatok výroby nového výrobného programu segmentu B v Trnave je naplánovaný od roku 2023.

Veľkú časť budú predstavovať aj plne elektrické motorizácie. Podľa samotnej fabriky je pritom predčasné hovoriť o konkrétnych značkách a modeloch. Prípravné práce avizuje už na leto, gro transformácie závodu však bude prebiehať v budúcom roku.

Trnavská automobilka je lídrom vo výrobe malých vozidiel segmentu B-mainstream. Aktuálne produkuje modely Citroën C3 a Peugeot 208. Vlani vyrobila na Slovensku celkovo 338 050 vozidiel. Jej tržby dosiahli 3,436 miliardy eur. Fabrika vytvára do 4 200 pracovných mi­est.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #automobilka #ministerstvo hospodárstva #Stellantis