Mzdy rastú vo všetkých odvetviach. Pozrite si, ako zarábajú Slováci a kde majú na výplatnej páske najviac

Ľudia na Slovensku sú v porovnaní s vlaňajškom bohatší. V máji tohto roka zaznamenali zamestnanci vo viacerých odvetviach nárast reálnych aj nominálnych miezd.

12.07.2021 14:00
muži, práca, rozhovor, kolegovia, spolupráca Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

Najvýraznejší rast priemernej nominálnej mesačnej mzdy v máji bol zaznamenaný v odvetví ubytovanie, kde dosiahol 40 percent. Skoro vo všetkých odvetviach bol rast dvojciferný. Ukazujú to údaje zo Štatistického úradu v rámci májových štatistík o priemernej mesačnej mzde vo vybraných odvetviach, ktoré zverejnil v pondelok.

Najvyššia priemerná mesačná mzda za máj 2021 bola v odvetví priemyselná výroba, konkrétne dodávka elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu, kde sa vyšplhala na 2664 eur. Za ňou nasleduje odvetvie informácie a komunikácia, kde dosiahla úroveň 2271 eur. Najmenej sa zarába v reštauračnom odvetví.

koloseo,byty,stavba Čítajte viac Banka predbehla Kollára. Ukázala prvý projekt, v ktorom ide stavať stovky lacných nájomných bytov

Zamestnanci na Slovensku nemajú vyššie platy len na papieri, ale stúpa aj priemerná reálna mzda. Čiže rozdiel medzi nominálnym platom a rastom cien. Priemerná reálna mesačná mzda v máji medziročne vzrástla vo všetkých spomenutých odvetviach. Najvýraznejší nárast zaznamenali v ubytovaní o 35,2 percenta. Najmenej rástla v odvetví poštové služby a služby kuriérov, kde medziročný nárast bol štyri percentá.

V grafe nižšie sú znázornené údaje za máj 2021, ako rástli reálne a nominálne mzdy v jednotlivých odvetviach.

V grafe nižšie sú znázornené mzdy za máj 2021 podľa Štatistického ú­daja.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba