Pracujete počas leta „načierno“? Nevypláca sa to, odkazujú personalisti

Prípady nelegálneho zamestnávania sa podľa agentúry Grafton často vyskytujú najmä v gastroprevádzkach.

09.07.2021 13:24
zamestnania, práca, profesie, úsmev, ľudia,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Počas leta sa zvyšuje dopyt po krátkodobej pracovnej sile, čím stúpa možnosť práce „načierno“. Upozorňuje na to personálna agentúra Grafton. Zamestnávateľ zamestná pracovníka či brigádnika za minimálnu mzdu a radšej mu vyplatí časť výplaty na ruku. Takáto forma práce je pritom podľa personalistov výrazne nevýhodná najmä pre zamestnancov.

„Najčastejšie však ide o prípady, keď medzi pracujúcim a zamestnávateľom nie je založený pracovnoprávny vzťah na základe pracovnej zmluvy. Druhým prípadom je zamestnávanie zahraničnej pracovnej sily bez splnenia si všetkých povinností v súvislosti s pracovným povolením a súvisiacimi oznamovacími povinnosťami,“ uviedol projektový manažér personálnej spoločnosti Grafton Slovakia Branislav Jančuška.

škola, chlapec, prax, stroj Čítajte viac Bez práce? Letia povolania, o ktoré firmy nemajú záujem

Inou kategóriou, ktorá síce nie je nelegálnym zamestnávaním, je vyplácanie časti mzdy v hotovosti, čím sa krátia dane a odvody. „Na takéhoto zamestnanca sa de facto nevzťahuje ochrana Zákonníka práce, čiže sa vystavuje problémom s nárokom na mzdu, stravovanie, dovolenku či práceneschopnosť. Ťažkosti môže mať napríklad aj vtedy, ak si chce zobrať hypotéku. V neskoršom období navyše riskuje problémy s uplatňovaním nároku na dôchodok,“ upozornil Jančuška na nevýhody nelegálnej práce.

Prípady nelegálneho zamestnávania sa podľa agentúry Grafton často vyskytujú v gastroprevád­zkach, ale rozšírené sú tiež v oblasti stavebníctva, priemyselnej výroby, kamiónovej a nákladnej dopravy, alternatívnych taxislužbách, či pomocných prácach. Známe sú tiež prípady v sektore zdravotníctva či centrách zdieľaných služieb.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanec #nelegálne zamestnávanie #práca načierno