Američanom chýba ľadový čaj, Kórejčanom hranolky. Problémy s lodnou dopravou sa šíria

Problémy s dodávkami pre nedostatok lodných kontajnerov už zasiahli aj reštaurácie. V Spojených štátoch tak napríklad chýba ľadový zelený čaj, v Južnej Kórei zase hranolky.

03.07.2021 16:11
Nákladná loď / kontajner / loď / Foto: ,
Nedostatok lodných kontajnerov je ďalším problémom, postupne zasahujúcim jednotlivé odvetvia priemyslu.
debata

Najmenej deväť reťazcov rýchleho občerstvenia a sietí reštaurácií v nedávnom prieskume uviedlo, že niektoré z ich prevádzok čelia krátkodobým výpadkom v dodávkach rôznych kľúčových ingrediencií a výrobkov.

Zoznam nedostatkových položiek sa pritom neustále mení a zahŕňa nielen potraviny, ako sú napríklad párky či kuracie krídla, ale aj nepotravinárske produkty, ako je plastový obalový materiál a papierové tašky.

V polovici júna najväčší juhokórejský reťazec rýchleho občerstvenia Lotteria na svojej webovej stránke upozornil zákazníkov, že jeho reštaurácie nahradia obľúbené hranolky syrovými tyčinkami. Odôvodnil to ťažkosťami s dodávkami, ktoré zasiahol nedostatok lodných kontajnerov. A tiež dlhšími a dôslednejšími colnými kontrolami v súvislosti s ochranou zdravia počas pandémie nového koronavírusu.

Kontajnerová loď Čítajte viac Jeden tanker vraj vypustí toľko emisií ako 50 miliónov áut. Hoax alebo pravda?

„Problémy s dodávkami by mohli pokračovať až do roku 2022,“ uviedol prezident Federálneho rezervného systému v St. Louis James Bullard. Pokrok pri očkovaní proti ochoreniu COVID-19 vo vyspelých ekonomikách umožnil ich opätovné otváranie. To spôsobilo prudký nárast dopytu po jedle v reštauráciách a na iných miestach, ktoré zaskočili výrobcov a dodávateľov potravín.

Ak budú reštaurácie čeliť nedostatku základných výrobkov dlhšie, riskujú, že sklamú veľa zákazníkov, ktorí sa môžu presunúť inam, upozornil Barry Friends, partner v konzultačnej spoločnosti pre potravinársky priemysel Pentallect.

Franšíza reťazca Wendy's na juhu Spojených štátov vo štvrtok (1. 7.) uviedla, že dostala iba polovicu šalátu, ktorý si objednala, zatiaľ čo v newyorských prevádzkach Subway chýbalo pečené hovädzie mäso, grilované kura, kečup aj pikantná horčica. Niektorým prevádzkam spoločnosti Yum Brands zase došli papierové tašky.

lietadlo, loď, prístav Čítajte viac Za emisie by mali konečne platiť aj lode. Lodní dopravcovia protestujú

Výpadky dodávok sú dočasné a líšia sa podľa trhu a obchodu, uviedla sieť kaviarní Starbucks, ktorá v uplynulých mesiacoch zápasila s nedostatkom ľadového zeleného čaju či škoricového sirupu, a tiež špenátu a syra feta.

V prípade Británie sa k tomu ešte pridal návrat prisťahovalcov do ich domovských krajín po brexite. V celom dodávateľskom reťazci v Spojenom kráľovstve tak zostali neobsadené tisíce pracovných miest a znovuotvorenie reštaurácií tento „efekt“ zosilňuje, uviedol Shane Brennan, šéf združenia mraziarenských a chladiarenských podnikov. „Zvládli sme fázu panického nákupu, zvládli sme neistotu spojenú s blokádou. Teraz sa snažíme zvládnuť prevádzku bez ľudí,“ dodal.

debata chyba
Viac na túto tému: #lodná doprava #kontajnerová doprava #lodné kontajnery #nedostatok kontajnerov