Štát ukázal, ako rozdelí príspevok 333 eur. Kto bude mať naň nárok a kto nie? (otázky a odpovede)

Denník Pravda pri jednorazovom príspevku pripravil odpovede na základné otázky, ktoré budú zaujímať rodiny v hmotnej núdzi.

29.06.2021 10:00
Eduard Heger, OĽaNO Foto: ,
Premiér Eduard Heger (OĽaNO).
debata (25)

Zmenia sa pravidlá aj termín. Vláda odklepla špeciálny jednorazový príspevok pre rodiny v hmotnej núdzi. Nastaviť podmienky nároku mal za úlohu minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). V prvej vlne pomoci ho dostanú tie rodiny, ktoré sa do ťažkostí dostali počas pandémie. V druhej polovici augusta tak štát pošle 333 eur na približne 13 500 detí. Bude ich tak nakoniec menej ako sa očakávalo. Navyše sa mal vyplácať už pred začiatkom leta.

Vyplatená jednorazová suma im má podľa rezortu práce pomôcť prekonať krízové obdobie. Zároveň má príspevok zmierniť osobné dopady pandémie či zlepšiť podmienky pre deti v ohrozených rodinách. Na jeseň by pritom mali dostať príspevok aj ďalšie domácnosti v hmotnej núdzi. Štát im ale v druhej vlne vyplácania bude posielať len 200 eur.

Milan Krajniak Čítajte viac Firmy od júla stratia pomoc od Krajniaka. Čo sa stane, ak udrie delta variant? (otázky a odpovede)

Lepšia adresnosť?

Pôvodný plán vlády s príspevkom mal pritom vyzerať inak. Dostali by ho aj ľudia, ktorí sa v ťažkostiach ocitli už dávno pred pandemickou krízou. Objavovala sa kritika, že vláda si takto chce kupovať hlasy najchudobnejších obyvateľov. Krajniak ale pravidlá pri príspevku okresal. Nárok sa tak ohraničil len na tie rodiny, ktoré začali poberať dávky v hmotnej núdzi od vlaňajšieho marca do apríla tohto roka. Teda presne v období, kedy dopady koronakrízy boli na Slovensku cítiť najviac. Dostanú ho aj tí, ktorým už nárok medzičasom zanikol, ale počas krízy ho poberali.

Lepšiu adresnosť dávky pozitívne hodnotí aj analytik z INESS Robert Chovanculiak. „Po tom, ako sa aj súčasná vláda nechala uniesť mentalitou sociálnych balíčkov a plošného rozdávania, je to dobrý signál. Štát si začína uvedomovať, že v rodinnej a sociálnej politike je potrebné rozlišovať príjmové rozdiely rodín,” vysvetľuje. Podľa jeho slov ale príspevok nerieši hlavné problémy chudoby na Slovensku. Tie sa neriešia darčekmi, ale systémovou podporou a vytváraním podmienok, aby sa tieto rodiny dokázali dostať z problémov, alebo aby vznikali organizácie, ktoré im v tom pomôžu, dodal.

Odborníci ale poukazujú na to, že napriek ohraničeným podmienkam sa k peniazom dostanú aj „notorickí“ poberači dávok z hmotnej núdze. „Niektorí z nich ich čerpajú účelovo a už dlhú dobu využívajú sociálny podporný systém na maximum,” myslí si riaditeľ mzdovej a personálnej agentúry Elanor Ivan Zizič. Zároveň ale dodáva, že v cieľovej skupine sa nachádza množstvo skutočne smutných príbehov, ktoré sú na pomoc odkázané a tým podľa neho treba pomáhať v prvom rade. S Chovanculiakom sa zhoduje v tom, že jednorazová pomoc ale nevyrieši ich dlhodobý problém.

Príspevok dostanú aj ďalšie rodiny

Ďalšie peniaze chce štát posielať ľuďom v núdzi zhruba na jeseň. Malo by ísť o takých, ktorých mesačné príjmy nie sú vyššie ako 2000 eur v hrubom. Ani tento parameter však nemusí zacieliť na tých, ktorí to najviac potrebujú. Podľa ekonómov treba zohľadňovať aj regionálnu pôsobnosť a rozdiely medzi príjmami v daných regiónoch. Dávka ale podľa nich v každom prípade pomôže každému, kto má na ňu nárok. Ako však štát plánuje ďalej riešiť situáciu rodín, ktoré sa do ťažkostí dostali počas pandémie, dnes nie je jasné.

Krajniak vyčíslil, že dokopy tak z celej pomoci by malo jednorazový príspevok dostať 730-tisíc detí. Peniaze budú všetkým rodičov putovať na účet automaticky bez toho, aby o to museli špeciálne žiadať. Rezort práce na prvé vyplácanie príspevkov vyčlenil viac ako 4,5 milióna eur. V svojom rozpočte však tieto peniaze nemá. Zrejme tak ministerstvo bude potrebovať špeciálne navýšenie rozpočtu zo štátnej kasy. Ekonómovia ale vládu varujú pred ďalšou dierou v rozpočte. Namiesto toho by mala podľa nich hľadať peniaze vo vlastných vreckách a viac šetriť na ministerstvách a štátnych úradoch.

škola, chlapec, prax, stroj Čítajte viac Bez práce? Letia povolania, o ktoré firmy nemajú záujem

Denník Pravda pri jednorazovom príspevku pripravil odpovede na základné otázky, ktoré budú zaujímať rodiny v hmotnej núdzi.

Kto má nárok na jednorazový príspevok?

Vláda zatiaľ schválila len podmienky pre prvú vlnu vyplácania jednorazového príspevku. Dostanú ho tie rodiny, ktoré sa ocitli v hmotnej núdzi vplyvom pandémie. V tomto prípade je podmienkou obdobie od marca 2020 do apríla 2021, kedy si rodina nárok na dáku v hmotnej núdzi uplatnila. Podmienku splní aj tá rodina, u ktorej od vlaňajšieho marca do apríla tohto roka bývalo dieťa aspoň jeden mesiac. Príspevok ale dostane len jedna domácnosť, kde dieťa žije. O príspevok neprídu ani tie rodiny, ktoré od marca do apríla začali poberať dávky v hmotnej núdzi, ale medzičasom im nárok už zanikol.

Aká je výška príspevku a koľko rodín ho dostane?

Štát bude ľuďom posielať 333 eur. Ide však len o jednorazový príspevok. Každá rodina ho dostane na každé dieťa v rodine zvlášť, ale len raz. Podľa odhadov ministerstva práce pôjde o 7 235 rodín, v ktorých sa nachádza 13 583 nezaopa­trených detí. Dokopy štát medzi tieto rodiny rozdelí sumu 4 523 139 eur.

Kedy sa bude vyplácať príspevok a ako majú postupovať rodiny?

<An>Prvá vlna vyplácania príspevku by mala prebehnúť v druhej polovici augusta. Krajniak uviedol, že pôjde o dva termíny. Rodiny, ktoré poberajú pomoc v hmotnej núdzi poberajú na účet, dostanú príspevok v období od 11. do 13. augusta tohto roka. Ľudia, ktorí si ho preberajú cez poštovú poukážku môžu príspevok očakávať medzi 18. a 27. augustom 2021. O príspevok 333 eur netreba žiadať ani ho nijako dokladovať. Jeho vyplácanie zabezpečia úrady práce automaticky.

Kto ešte dostane jednorazový príspevok?

Minister práce po rokovaní vlády vysvetlil, že ďalšie poskytovanie príspevku sa chystá po lete. V druhej vlne vyplácania ale príspevok klesne na 200 eur. Určený bude pre rodiny, ktorých príjem je do výšky 2000 eur v hrubom.Vláda by sa mala ďalšou vlnou vyplácania zaoberať a schvaľovať pravidlá pre ďalšie príspevky na konci leta. Dokopy by ho malo dostať viac ako 730-tisíc nezaopatrených detí. Spoločná vyplatená suma bude predstavovať viac ako 120 miliónov eur.

Ako mala pomoc vyzerať podľa pôvodného návrhu?

Vládna koalícia prišla s návrhom na jednorazový príspevok ešte v polovici mája. Reagovala tak na návrh strany Hlas-SD, ktorá chcela pretlačiť parlamentom plošný príspevok pre všetky deti vo výške 300 eur. Pôvodne malo príspevok 333 eur v lete dostať zhruba 46-tisíc detí z rodín v hmotnej núdzi. Podmienkou mal byť príjem nižší ako zhruba 312 eur pri osamelom rodičovi. Pri dvoch rodičoch a dieťati mala byť hranica na úrovni približne 462 eur. Na jeseň sa potom mal príspevok vyplácať rodinám s príjmom do 1,5-násobok životného minima. No a nakoniec mali prísť na rad ľudia s mesačnou výplatou menšou ako dvojnásobok životného minima.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #hmotná núdza #dávky v hmotnej núdzi #príspevok na deti