Ľudia majú v bankách uložených takmer 42 miliárd eur. Ročne prerábajú aj stovky eur

Priemerný občan na Slovensku vlani disponoval bohatstvom vo výške 6 778 eur a mal dlh na úrovni 7 990 eur. Slovensko je jedinou krajinou v regióne, kde dlh občanov prevyšuje ich priemerné bohatstvo.

20.05.2021 08:54
figúrky, seniori, peniaze, centy, mince, stĺp Foto:
Občania Slovenska majú v bankách uložených takmer 42 miliárd eur.
debata (7)

Slovenky a Slováci držia na bežných účtoch v bankách zhruba 70 % svojho majetku. Medziročne je to niekoľko percentný nárast. Ide o 41,94 miliárd eur, ktoré sú každoročne okresávané infláciou. Celkový objem vkladov sa medziročne zvýšil o 9,6 %. Podľa najnovších údajov Národnej banky Slovenska, v marci tohto roka medziročne rástli najmä prostriedky na bežných účtoch, a to až o 17,7 %. Na bežných účtoch sme tak k marcu tohto roka držali až takmer 24 miliárd eur.

Najčastejšími dôvodmi, prečo si Slovenky a Slováci ukladajú peniaze do bánk, sú rezervy na nečakané výdavky, bývanie, ale aj zabezpečenie svojich detí. V nemalej miere si však pravidelne šetria aj na dovolenku. Na bežných účtoch však majú nulový, alebo v tejto dobe len minimálny úrok.

ruky, peniaze, euro, bankovky, oblek, počítanie Čítajte viac Dlhy ľudí na Slovensku klesli, najvyššie majú Bratislavčania

„Zhruba tretina občanov Slovenska má majetok v akciách, dlhopisoch či podielových fondoch. Súvisí to s nízkou finančnou gramotnosťou. Celkovo sú však ľudia v Európskej únii konzervatívni a svoje úspory radšej zverujú bankám než kapitálovým trhom. Akcie predstavujú len do jedného percenta z hodnoty majetku Slovákov. V celom regióne strednej a východnej Európy tento typ aktív tvorí približne 5 percent a na západe je to až štvrtina celkových finančných aktív domácností,“ povedala Lenka Buchláková, ekonomická analytička FinGO.sk.

Priemerný občan Slovenska vlani disponoval bohatstvom vo výške 6 778 eur. Problémom Slovákov naďalej ostáva vysoká zadlženosť. Slovensko je jedinou krajinou v regióne, ktorej dlhy na osobu prevyšujú finančný majetok. Priemerný dlh Slováka je na úrovni 7 990 eur.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #úspory #banky #podielové fondy #zadĺženosť #globálna zadlženosť