Pekárom štát sľúbil pomoc pred ôsmimi mesiacmi. Doteraz vraj nedostali nič

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov tvrdí, že štát na nich absolútne zabudol a zvažujú štrajkovú pohotovosť.

27.04.2021 10:25
pekár, chlieb, pečivo Foto:
Pekári upozornili, že štát ich už mesiace absolútne ignoruje a neposkytol im žiadnu pomoc.
debata (2)

Štát napriek sľubom nebol schopný ani po viac ako roku od vypuknutia pandémie koronavírusu pomôcť pekárom na Slovensku. Pekári boli vylúčení z výziev na COVID pomoc i ďalších schém. Strategické odvetvie, ktoré zamestnáva až tretinu ľudí slovenského potravinárstva, je tak po odznievajúcej druhej vlne pandémie v kritickej situácii. Cukrári zasa zaznamenali pre pandémiu obrovské prepady. Konštatoval to v utorok výkonný riaditeľ Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) Milan Lapšanský.

„Štátny tajomník ministerstva pôdohospodárstva Martin Fecko v septembri 2020 verejne vyhlásil, že nájde riešenie ako pomôcť pekárom, ktorých agrorezort vyradil z možnosti čerpania COVID pomoci. Ani za osem mesiacov stále žiadna podpora neexistuje a ani sa nepripravuje. Naopak, ministerstvo už informovalo, že prostriedky na druhú COVID pomoc, do ktorej mali byť zahrnutí spracovatelia potravín, teda aj pekári a cukrári, presúva na iné účely,“ povedal Milan Lapšanský.

celiakia, pečivo, chlieb, pekárenské výrobky, žena Čítajte viac Rožok atakuje 10 centov

Pekárne pritom počas pandémie zasiahli podľa SZPCC zvýšené náklady na hygienické a protipandemické opatrenia, ktoré celkovo dosahujú už milióny eur. „Oproti zahraničiu, kde jednotlivé krajiny našli spôsoby podpory svojich výrobcov potravín, na Slovensku sektor potravinárstva akoby neexistoval,“ doplnil Lapšanský.

Na pekárov pritom doľahli podľa SZPCC aj rastúce ceny pšenice na svetových trhoch. Slovenských výrobcov potravín tiež vážne ohrozuje návrat nekalých obchodných praktík zo strany obchodníkov, ktoré opätovne legalizuje novela zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami. Tú bude NR SR prerokovávať už v máji.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #štrajková pohotovosť #štátna pomoc #Slovenský zväz pekárov a cukrárov a cestovinárov