Slovenský zamestnávateľ testuje kratší pracovný týždeň. Ako to zatiaľ funguje?

Spoločnosť NN, ktorá sa zaoberá poisťovníctvom a správou investícií, sa pustila do netradičného experimentu. Svojim zamestnancom dala od začiatku tohto roka možnosť pracovať len štyri dni v týždni. A to za rovnaké mzdy. Primárnym cieľom je umožniť zamestnancom viac voľného času a zvýšiť tak ich produktivitu. Denník Pravda zisťoval, ako systém funguje a či priniesol očakávané výsledky.

27.04.2021 17:00
debata (4)

Úmysel zaviesť štvordňový pracovný týždeň vo firme vznikol už pred vypuknutím pandémie. Ako vysvetľuje riaditeľka ľudských zdrojov v NN Miroslava Jandorfová, pandemický prechod na prácu z domu ich utvrdil v tom, že to môže fungovať. „Všetci sme sa odrazu ocitli vo virtuálnom svete, čo môže znamenať pozitívnu zmenu vo vzťahu k dobe, mladej generácii,“ vysvetľuje. Pre ľudí to však podľa jej slov môže byť zároveň vyčerpávajúce.

home office, žena, práca, raňajky, radosť Čítajte viac Mohli by ľudia pracovať len štyri dni v týždni? Na Slovensku to už funguje

Firma preto od 1. januára tohto roka odštartovala plánovaný projekt kratšieho pracovného týždňa. Režim však nemusí vyhovovať každému, preto ponechala aj možnosť zotrvať pri klasike – päť pracovných dní. Podľa Jandorfovej fungovanie firmy rozdelili s ohľadom na to, aby bola každý deň a v každom tíme zabezpečená kompletná agenda. Časť ľudí tak pracuje od pondelka do štvrtka, časť od utorka do piatka.

Viac oddychu, vyšší výkon?

Ten, kto si vybral kratší pracovný týždeň, musí naplniť svoje pracovné povinnosti aj základný fond pracovného času za štyri pracovné dni. Aktuálne testuje nový režim vyše 20 percent zamestnancov. Firma im výplaty neznižovala a zmena neovplyvnila ani klasické zamestnanecké benefity. Podľa šéfky ľudských zdrojov je však kľúčové, aby chod firmy, agenda, klienti či obchodní partneri navonok nepocítili túto zmenu.

Systém kratšieho pracovného týždňa však nie je nič nové. Skúšajú to rôzne firmy po celom svete. Cieľom je zvýšiť produktivitu zamestnancov. Od dlhšieho voľna si zamestnávatelia sľubujú menej vystresovaných pracovníkov, lepšie duševné zdravie, flexibilitu pracovnej doby a vyváženie pracovného a voľného času. „Výsledky skúšobnej prevádzky sú zatiaľ pozitívne,“ tvrdí Jandorfová.

Ako to v praxi vyzerá? Zamestnanci si môžu počas voľného dňa oddýchnuť, zariadiť úradné záležitosti, venovať sa rodine alebo sami sebe. Podľa predbežných výsledkov si ľudia lepšie plánujú pracovné priority a tiež efektívnejšie prehodnocujú svoju účasť na poradách. Zmena však podľa Jandorfovej zatiaľ neovplyvnila produktivitu práce.

žena, rúško, choroba, karanténa, práca, home office Čítajte viac Nové pravidlá práce z domu? Ľudia na tom môžu nakoniec prerobiť

Zatiaľ sa len testuje

Nateraz ide o testovaciu fázu pracovného času. Firma bude výsledky posudzovať až po pol roku fungovania. To, či bol test úspešný, má ukázať takzvaný „work-life balans“ – čo je vyváženie pracovného a súkromného života zamestnanca, ďalej fluktuácia, počet sťažností, ako aj ukazovatele výkonnosti celej firmy.

V internom dotazníku podporilo ideu štvordňového pracovného týždňa 71 percent zamestnancov, ktorí sa zapojili do prieskumu. Dve tretiny ocenili kľúčovú pozitívnu stránku tohto benefitu, a to rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom.

Firma bude výsledky hodnotiť podľa stanovených minimálnych parametrov. Medzi zamestnancami tiež bude robiť prieskum spokojnosti s novým pracovným režimom. „Pokiaľ bude úspešný a neovplyvní spokojnosť klientov aj partnerov so službami NN, uvažujeme o zavedení tohto režimu, pravdepodobne aj s malými úpravami, natrvalo,“ uzavrela Jandorfová.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Španielsko #NN #firma #štvordňový pracovný týždeň