Dôchodkové úspory v rizikových fondoch klesli. Nepanikárte, odkazuje odborník

Hodnota majetku v garantovaných dlhopisových fondoch sa zvýšila o 22,3 milióna eur na 7,04 miliardy eur, v negarantovaných akciových, indexových a zmiešaných fondoch sa však objem úspor znížil o 92,5 milióna eur na 2,85 miliardy eur.

03.11.2020 10:10 , aktualizované: 12:08
penzistka, babička, dôchodkyňa, notebook,... Foto:
Indexové fondy k 30. októbru oslabili o 3,42 % až 7,35 %.
debata (21)

Negarantovaným fondom v druhom dôchodkovom pilieri sa počas minulého týždňa nedarilo. Celkový objem majetku sporiteľov v kapitalizačnom pilieri medzitýždenne klesol o 70,2 milióna eur na 9,89 miliardy eur. Hodnota majetku v garantovaných dlhopisových fondoch sa naopak zvýšila o 22,3 milióna eur na 7,04 miliardy eur.

Horšie dopadli rastové fondy. V negarantovaných akciových, indexových a zmiešaných fondoch sa objem úspor znížil o 92,5 milióna eur na 2,85 miliardy eur. Informovala o tom Asociácia dôchodkových správcovských spoločností. Podobné poklesy bolo možné sledovať aj na konci marca tohto roka. Dôvodom je dopad pandémie koronavírusu.

„Ide predovšetkým o reakciu na opätovné zhoršovanie pandemickej situácie, najmä v Európe,“ tvrdí Miroslav Kotov, predseda Predsedníctva Asociácie dôchodkových správcovských spoločností (ADSS). Úspory ľudí sa medzitýždenne znehodnotili vo všetkých indexových, zmiešaných a akciových fondoch. Podľa Kotova týždenné výkyvy v akciových fondoch nie sú dôvodom na paniku.

Indexové fondy ku koncu októbra oslabili o 3,42 percent až 7,35 percenta. Akciové fondy klesli o 1,70 percenta až 4,48 percenta. Zmiešané fondy si medzitýždenne pohoršili o 1,39 percenta, respektíve o 2,02 percenta. Štyri garantované dlhopisové fondy posilnili o 0,04 percenta až 0,23 percenta, jeden oslabil o 0,02 percenta. Kvôli pandémii budú vyššie výkyvy pokračovať.

„Sporitelia by mali mať svoje úspory rozložené medzi garantované a negarantované fondy podľa svojho veku, výšky úspor a postoja k riziku. Takéto dlhodobé nastavenie by mali držať dlhodobo a rozumieť dôvodom, prečo si ho vybrali, potom nebudú mať nutkanie v panike preskakovať bezmyšlienkovito z fondu do fondu na základe minulej výkonnosti,“ upozorňuje Kotov.

Súčasné prepady nie sú ničím mimoriadnym a je normálne, že akciové trhy kolíšu. „Keďže cena akcií zohľadňuje najlepší odhad trhu na budúce hospodárenie firmy, tak ceny akcií vždy kolísali, kolíšu a budú kolísať,“ potvrdil Kotov. V dlhodobom horizonte však podľa jeho slov výkyvy smerom nahor takmer vždy prekonali výkyvy smerom nadol.

Stále tiež platí, že celkové zhodnotenie úspor v rizikovejších fondoch bolo vyššie ako pri konzervatívnom spôsobe investovania do dlhopisov.

Stratil aj III. pilier

Príspevkovým fondom, ktoré v treťom pilieri spravujú doplnkové dôchodkové spoločnosti, sa ku koncu októbru tiež nedarilo. Tieto fondy medzitýždenne oslabili o 0,60 až 4,89 percenta, jeden fond vykázal nulové zhodnotenie. Zhodnotenie výplatných fondov bolo od záporných 0,13 po kladných 0,05 percenta. Doplnkové dôchodkové spoločnosti spravovali k minulému piatku vo svojich fondoch 2,5 miliardy eur.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodkový fond #negarantovaný fond