Vláda sa chystá otvoriť druhý pilier

Vláda Roberta Fica opätovne otvorí druhý pilier. Podľa premiéra musia ľudia prevziať osobnú zodpovednosť za to, či v ňom zostanú alebo nie. Informoval o tom Fico na tlačovej besede po skončení rokovania vlády.

21.01.2015 13:20 , aktualizované: 14:51
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico
debata (379)

Fico označil situáciu v II. pilieri za „pravicové fiasko“. „Čakalo sa na dôkaz, dôkaz došiel,“ reagoval premiér na nízke prvé penzie, ktoré ponúkli životné poisťovne dôchodkovým sporiteľom.

„Nám sa zdá, že najvhodnejším riešením, ako dať týmto ľuďom na dobrovoľnej báze možnosť sa rozhodnúť, je otvorenie druhého piliera,“ povedal premiér. Toto je podľa neho cesta, ktorou sa musí vláda vydať, aby sa nezdegeneroval dôchodkový systém. Detaily k otvoreniu druhého piliera odmietol konkretizovať.

Prečítajte si aj komentár Martina Kováčika Zostať, či odísť?

„Nechceme nikoho vyháňať z druhého piliera, len dať konkrétnu informáciu, pre koho je to výhodné a pre koho nie,“ uviedol minister práce Ján Richter. Ľudia si budú môcť zvážiť či ich príjem a pravdepodobná dĺžka sporenia v II. pilieri im zabezpečí lepší dôchodok, než keby zostali v I. pilieri.

Podľa Fica a Richtera je v II. dôchodkovom pileri množstvo ľudí, ktorí budú určite mať menší dôchodok z I. a II. piliera, než keby zostali v I. pilieri. Časť ľudí nemá žiadny vymeriavací základ, to znamená, že im do druhého piliera nepribúdajú peniaze z ich príjmu, približne 800-tisíc sporiteľov má príjmy do 600 eur.

Podľa ministra práce a sociálnych vecí Jána Richtera boli ľudia pri vstupe do druhého piliera podvedení pravicovými politikmi a teraz sa to jednoznačne potvrdilo. „Ľudia si musia položiť otázku, čo je pre nich výhodnejšie,“ tvrdí minister. Ako zdôraznil, bolo klamstvom to, že druhý pilier je výhodný pre všetkých občanov. Vláda chce preto podľa neho dať sporiteľom možno poslednú šancu na to, aby sa rozhodli, či chcú zostať v kapitalizačnom pilieri.

Ešte pred tlačovou besedou členov vlády vystúpili poslanci viacerých opozičných strán a obvinili vládu, že chce siahnuť na peniaze dôchodkových sporiteľov (viac v článku Opozícia obviňuje Fica, že chce zobrať peniaze z II. piliera).

O spôsobe otvorenia II. piliera budú rokovania

Vláda podľa Fica požiadala ministra práce a sociálnych vecí Jána Richtera, aby okamžite začal rokovania so zainteresovanými partnermi. „Musíme si sadnúť s dôchodkovými správcovskými spoločnosťami, Národnou bankou Slovenska a ďalšími a nájsť odpoveď na to, ako čo najefektívnejšie otvoriť tento systém,“ povedal predseda vlády. V sporivom pilieri by podľa neho mali zostať len tí, ktorí si „majú šancu niečo našetriť“.

Konkrétne riešenie minister práce a sociálnych vecí podľa Fica predloží po rokovaniach s dôchodkovými spoločnosťami. „Keďže ide o ohrozenie peňazí, je naplnená aj možnosť využiť skrátené legislatívne konanie cez rokovací poriadok, preto je možné, že touto témou sa bude zaoberať už schôdza Národnej rady SR, ktorá začne budúci týždeň v utorok,“ uviedol predseda vlády.

379 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #II. pilier