Opozícia obviňuje Fica, že chce zobrať peniaze z II. piliera

Smeru sa podľa podpredsedu KDH Júliusa Brocku minuli zdroje na populistickú predvolebnú politiku a preto potrebuje úspory ľudí v druhom dôchodkovom pilieri.

21.01.2015 12:07
debata (38)

„Druhý sociálny balík majú zaplatiť sporitelia,“ uviedol na spoločnej tlačovej besede opozičných strán k útokom premiéra Roberta Fica na systém starobného dôchodkového sporenia. Premiér Fico sa podľa Brocku chystá siahnuť na úspory ľudí v druhom pilieri tým, že tento systém otvorí a sporiteľov z neho vyženie. Upozornil na to, že Sociálnu poisťovňu štát v tomto roku dotuje sumou 1 mld. eur. Ak by do Sociálnej poisťovne po otvorení druhého piliera podľa Brocku sporitelia vrátili 10 % svojich úspor, predstavovalo by to približne 640 mil. eur. O túto sumu by potom mohol štát dať do poisťovne menej.

Nezaradený poslanec Martin Chren tvrdí, že v druhom pilieri sa nachádza vyše 6 mld. eur a bez existencie druhého piliera by boli tieto peniaze prejedené. V súčasnosti sú pritom tieto financie podľa neho odložené na budúce dôchodky. „Rozhodovať sa bude o tom, či tie peniaze budú prejedené v tomto alebo budúcom roku,“ upozornil Chren. Poslankyňa Erika Jurinová (OĽaNO) reagovala na vyjadrenie Roberta Fica o tom, že druhý pilier je obluda. „Najhoršie sú obludné zásahy Roberta Fica,“ povedala.

Poslancovi Ivanovi Švejnovi (Most-Híd) sa nepáči to, že premiér Fico označuje druhý pilier ako pravicovú obludu. „Prvá verzia druhého piliera bola prezentovaná v prvej Dzurindovej vláde a prezentoval to pán Magvaši, zástupca SDĽ,“ povedal. Okrem toho v mnohých krajinách druhý pilier podľa Švejnu zavádzali ľavicové vlády.

Predseda SaS Richard Sulík v súvislosti s druhým pilierom upozornil na nepriaznivý demografický vývoj na Slovensku, keď sa v budúcnosti bude zhoršovať pomer prispievateľov do dôchodkového systému voči poberateľom dôchodkov.

„Prvý pilier o 30 rokov nebude schopný platiť dôchodky,“ povedal Sulík. Riešením tejto situácie je podľa neho budovanie silného sporivého piliera. Ak by sa podľa predsedu strany Nova Daniela Lipšica zrušil druhý pilier, tak by podľa neho boli „odpísaní“ všetci ľudia pod 50 rokov, keďže na ich dôchodky v prvom pilieri v budúcnosti nebude dostatok finančných zdrojov.

Poslanec Ľudovít Kaník (SDKÚ) nepovažuje za podvod to, že majú sporitelia v osobnom vlastníctve vyše 6 mld. eur. „Podvod je to, čo Fico niekoľkokrát spravil,“ povedal. Spomenul trojnásobné otvorenie kapitalizačného piliera, či prijatie legislatívy, ktorá zabránila dôchodkovým fondom zarábať. Upozornil na to, že životné poisťovne nie sú súčasťou druhého piliera, tomuto systému len poskytujú servis. „Pri príprave zákona absolútne opomenuli životné poisťovne. Nezvládli situáciu pri ich regulovaní,“ dodal Kaník.

Minister práce a sociálnych vecí Ján Richter má v stredu na rokovanie vlády predložiť podrobnejšiu informáciu o vývoji v druhom pilieri. Na tlačovej besede to v utorok avizoval premiér Robert Fico. „Budeme diskutovať o konkrétnych opatreniach, čo s tým robiť a ako chrániť ľudí,“ povedal. Druhý pilier pritom označil za pravicový potápajúci sa koráb a za obludnú pravicovú reformu, ktorá úplne zlyhala. „Keby sme neznížili odvody do druhého piliera, tak dnes tie straty sú dvojnásobné. Tým sme vlastne zachránili sporiteľov a do určitej miery aj peniaze,“ povedal. Verí, že vláda nájde vo vzťahu k druhému pilieru také riešenie, ktoré „túto obludnosť zmierni“. O druhom pilieri podľa Fica v utorok intenzívne diskutovalo užšie vedenie strany Smer-SD.

Premiér Robert Fico už minulý týždeň v piatok avizoval, že vláda vzhľadom na nízku výšku dôchodkov z druhého piliera ponúkaných životnými poisťovňami prijme voči druhému pilieru kategorické riešenia. „Našou úlohou teraz nie je nič iné, len prijať kategorické riešenia a budeme vás o nich informovať budúci týždeň,“ uviedol Fico na minulotýždňovej tlačovej besede. Tieto riešenia pritom nekonkretizoval. „Nechám to na vašu fantáziu, čo je to kategorické riešenie,“ povedal. Sumy dôchodkov, ktoré životné poisťovne ponúkajú žiadateľom o penziu z druhého piliera, podľa Fica potvrdili výhrady voči druhému pilieru. „Mali sme pravdu, keď sme druhý pilier kritizovali,“ zdôraznil predseda vlády.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #II. pilier